ua en ru

Сенат США відхилив проект американського бюджету на 2014 р

Сенат США проголосував проти проекту бюджету, запропонованого Палатою представників. За документ, у якому запропоновано відкласти реалізацію реформи охорони здоров'я, проголосувало лише 46 сенаторів при 54 законодавцях, які проголосували проти.

Сенат США проголосував проти проекту бюджету, запропонованого Палатою представників. За документ, у якому запропоновано відкласти реалізацію реформи охорони здоров'я, проголосувало лише 46 сенаторів при 54 законодавцях, які проголосували проти.

Це означає, що демократам, які становлять більшість у Сенаті, і республіканській більшості Палати представників не вдалося домовитися про бюджет країни до початку фінансового року 1 жовтня.

Як повідомлялося, у випадку, якщо питання не буде вирішено до опівночі 30 вересня (до 07:00 1 жовтня за київським часом), низка держструктур США, включаючи уряд, призупинить свою роботу.

Незабаром після голосування в Сенаті лідери республіканської фракції у Палаті представників (нижня - у Конгресі) провели зустріч в офісі спікера парламенту сенатора Джона Бейнера, представника Республіканської партії від штату Огайо, де погодили свій наступний крок, передає Associated Press.

Незважаючи на брак часу, кажуть республіканці, вони мають намір ще щонайменше одного разу домогтися поступок з боку Білого дому, направивши проект федерального бюджету з відстрочкою фінансування програми загального медичного страхування, відомої як Obamacare, строком на один рік, а також зі скачуванням податку на медичне обладнання, на розгляд до Сенату США.

Сенат США відхилив проект американського бюджету на 2014 р

(Конгрес США напередодні shutdown. Фото: Bloomberg)

Нагадаємо, при затвердженні проекту бюджету на 2014 фіскальний рік у Палаті представників Конгресу ціною компромісу стала відстрочка на рік фінансування федеральної програми загального медичного страхування, відомої під назвою Obamacare. Остання, зокрема, передбачає, що середні і великі компанії повинні будуть страхувати своїх співробітників.

Оскільки програма є одним із ключових пунктів внутрішньої політики Президента США Барака Обами, він заздалегідь попередив законодавців про те, що має намір накласти вето на рішення Конгресу, що блокує Obamacare.

Як зазначалося, відсутність згоди з питання про бюджет може призвести до того, що виплати федеральним органам влади будуть заморожені і 800 тис. федеральних службовців опиняться у примусовій неоплачуваній відпустці. У разі, якщо угоди про бюджет не буде досягнуто, а підвищення допустимого рівня державного боргу не буде схвалено, уряду загрожує дефолт 17 жовтня 2013 р., коли нині встановлений ліміт буде вичерпано.

Як відомо, опозиційні республіканці, які контролюють Палату представників Конгресу, відмовляються схвалити бюджет на новий фінансовий рік і підняти ліміт держборгу, вимагаючи від контролюючих Білий дім і Сенат демократів затримати реформу охорони здоров'я і знизити держвитрати в довгостроковій перспективі.

Зазначимо, що попередній випадок, коли через відсутність прийнятого на початок фінансового року бюджету уряд припиняв роботу, стався ще за президентства Білла Клінтона, у 1996 р.