ua en ru

Обама привітав Манделу з 95-річчям

Перший чорношкірий Президент США Барак Обама привітав колишнього лідера ПАР Нельсона Манделу з 95-річчям. Про це повідомляють в прес-службі Білого дому.

Перший чорношкірий Президент США Барак Обама привітав колишнього лідера ПАР Нельсона Манделу з 95-річчям. Про це повідомляють в прес-службі Білого дому.

Обама зазначив, що під час недавньої поїздки в ПАР він відвідав в'язницю, в якій сидів Мандела. Цей візит справив на нього "дуже сильне враження". Найкращий спосіб проявити повагу до Мандели і його внеску в історію - "слідування за його прикладу і робота на благо суспільства", впевнений Президент США.

"Приклад Мандели, його життя, присвячене боротьбі за рівність, примирення і права людини, залишається моральним орієнтиром для нового покоління, що бореться за більш справедливе майбутнє", - зазначив глава Білого дому.

Колишній Президент ПАР сьогодні отримує привітання від багатьох світових лідерів і міжнародних організацій. Високу честь йому надала ООН, яка назвала 18 липня "Міжнародним днем Мандели".

Своє 95-річчя Мандела зазначає в лікарні, в той час як у великих містах країни і в багатьох країнах світу плануються урочистості на його честь. День почався з того, що мільйони школярів по всій країні перед початком уроків заспівали "Happy Birthday".

Президент країни Джейкоб Зума заявив, що до 95-річчя Нельсона Мандели він розпорядився виділити будинку малозабезпеченим білим сім'ям, які проживають в районі Преторії.

Мандела народився 18 липня 1918 р. В молодості він очолив боротьбу з апартеїдом у ПАР, за що 27 років просидів у в'язниці. Після зміни режиму в країні і приходу до влади чорної більшості Мандела протягом п'яти років був Президентом.

Читайте також: В церквах ПАР моляться за одужання Нельсона Мандели

В даний час Мандела перебуває в лікарні через загострення захворювання легенів. Його стан лікарі ще два тижні тому оцінювали як тяжкий. Однак Манделі вдалося подолати кризу. За словами родичів, він повільно йде на поправку.