ua en ru

Обама обмежить програми стеження американських спецслужб

Президент США Барак Обама провів прес-конференцію у Білому домі, в ході якої озвучив кілька реформ, що стосуються нових норм прозорості роботи служб, які займаються інформаційною безпекою, в числі яких і скандально відоме Агентство нацбезпеки.

Президент США Барак Обама провів прес-конференцію у Білому домі, в ході якої озвучив кілька реформ, що стосуються нових норм прозорості роботи служб, які займаються інформаційною безпекою, в числі яких і скандально відоме Агентство нацбезпеки, повідомляє телеканал "Росія 24".

Чотири проголошені реформи стали відповіддю на відомості від колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена, який злив у пресу численні програми, за допомогою яких американські спецслужби стежили за телекомунікаціями і фільтрували інтернет-трафік.

"Як Президент, я довіряю цим програмам, але необхідно, щоб і американські громадяни їм довіряли, - повідомив Президент США. - Наша розвідка сконцентрована насамперед на пошуку інформації, яка необхідна, щоб захистити наших громадян і в багатьох випадках - наших союзників".

Запропоновані Президентом США реформи включають наступні дії.

Зміна розділу 215 Закону про патріотизм, який є частиною законоположення, що дозволяє АНБ записувати телефонні розмови всіх абонентів американських компаній стільникового зв'язку.

Реформування Наглядової суду зовнішньої розвідки (Foreign Intelligence Surveillance Court), яка затверджує запити АНБ на телефонне та інтернет-спостереження. Президент вважає можливим залучення до роботи суду адвокатів з боку громадськості, які будуть контролювати коректність запитів.

Агентство національної безпеки працює над встановленням підзвітної Президентові посади для нагляду за відсутністю порушень громадянських свобод і права на приватне життя. АНБ і ЦРУ також готують інформаційний ресурс, на якому будуть публікуватися звіти про те, якими видами діяльності займаються ці управління.

Обама також пообіцяв розсекретити максимально можливий обсяг інформації про програми стеження спецслужб. Для оцінки всієї секретної системи спостереження та збору даних буде створена група незалежних експертів, в яку увійдуть сторонні фахівці з повноваженнями перевіряти урядові дії по стеженню і видавати публічні звіти кожні два місяці і річний звіт.

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж на своєму сайті заявив, що реформи Барака Обами щодо обмеження програм стеження є заслугою Едварда Сноудена, так як саме його дії змогли змінити існуючий стан справ.

Колишній системний адміністратор американської компанії Booz Allen Hamilton, що працює за контрактами з ЦРУ і Агентством національної безпеки США, Едвард Джозеф Сноуден став відомий світу після того, як розповів західним ЗМІ про тотальний контроль американських спецслужб за Інтернетом та мобільними перемовинами. У США йому пред'явлені звинувачення в шпигунстві і крадіжку державної власності, за які йому загрожує до 30 років в'язниці.

16 липня Сноуден офіційно попросив тимчасового притулку в Росії, звернувшись з цією метою у ФМС РФ. Він обґрунтував прохання тим, що боїться тортур і страти на батьківщині.