ua en ru

Обама сподівається до Різдва домовитися з Бейнером про подолання "фіскального обриву"

Незважаючи на загрозу "фіскального обриву", що наближається, республіканці і демократи в особі Президента США Барака Обами і спікера Палати представників Джона Бейнера не можуть домовитися, що збільшує ризики початку рецесії в США наступного року. Але Обама сподівається на те, що угоди вдасться досягти до Різдва. Про це повідомляє "Росія 24".

Обама заявив у середу, що бюджетну угоду з Бейнером можна укласти, оскільки позиції сторін не так сильно розрізняються. Така угода призведе до найсильнішого скорочення дефіциту бюджету за останніх 20 років.

Але експерти відзначають, що обговорюваний пакет заходів навряд чи дозволить вирішити проблему "фіскального обриву". Проте пропозиція містить деякі позитивні елементи, і його можна розглядати як крок в правильному напрямі.

Бейнер у вівторок заявив, що він хотів би, щоб пакет включав скорочення витрат на 1 трлн дол. і зростання доходів на 1 трлн дол. Спікер сказав, що він чекає ухвалення рішення про додаткову економію наступного року.

"Переговори є реальним прогресом, це не просто символічний крок. Але це також не є тією операцією, яка нам потрібна", - сказав виконавчий директор Concord Coalition Боб Біксбі.

Голова комітету сенату з бюджету Кент Конрад заявив, що запропонований план дозволить уникнути "фіскального обриву" і може бути основою для додаткового фіскального прогресу, але відзначив, що віддав перевагу б надійнішому плану щодо скорочення бюджетних витрат на 4-5 трлн дол. за 10 років.

Експерти відзначають, що для того, щоб добитися стабілізації ситуації з дефіцитом, сторони повинні домовитися про зниження витрат як мінімум на 4 трлн дол.

Читайте також: Обама і Бейнер висловили готовність піти на поступки для запобігання "фіскальному обриву"