ua en ru

Янукович свідомо здав Крим без тиску РФ, - Наливайченко

Янукович свідомо здав Крим без тиску РФ, - Наливайченко Фото: Валентин Наливайченко (фото - прес-служба Валентина Наливайченко)

Наливайченко зазначив, що окупанти діяли порушуючи норми міжнародного права

Екс-президент України Віктор Янукович свідомо здав Крим без тиску Російської Федерації. Про це у ході судового засідання у Оболонському райсуді Києва у справі про держзраду Януковича заявив екс-глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Обставини захоплення ВР АРК мені відомі. На відео видно, як зброю передають російським представникам. Здав Крим Янукович свідомо. Тиск на нього не чинився. Я зацитую один з листів, який був засекречений. З цього листа я доповідав про перші результати розслідувань. В січні 2014 року, в грудні 2013 року високопоставлені групи ФСБ приїздили в Україну. Думаю, вони не просто так перебували на полігоні СБУ. Відвідували ті, хто відповідав за конституційний лад. Їх приймають, розміщують... На моє переконання, це все було за прямої вказівки Януковича. Думаю, ця агресія готувалася заздалегідь", - повідомив Наливайченко.

Крім того, Наливайченко зазначив, що окупанти діяли порушуючи норми міжнародного права.

"Факти вторгнення на територію України російських ЗС я підтверджую. Вторгнення ЗС РФ в Криму відбувалось, здійснювалась окупація. З 24 лютого стали відомі перші докази російської агресії не тільки мені, а й ООН. Про лист Януковича мені стало відомо від посла Юрія Сєргєєва, ЗМІ, .. Лист Януковича закликав агресію на нашу територію", - додав Наливайченко.

На питання про те, з якою метою було розповсюджено лист Януковича до Путіна, свідок зазначив, що "для прикриття".

"Це лист для прикриття, щоб створити видимість того, що це ніби-то внутрішній конфлікт", - сказав Наливайченко.

Нагадаємо, раніше лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляв, що для того, щоб попередити події в Криму в лютому та березні 2014 року, у української влади було до двох днів.