ua en ru

Новий закон про житлово-комунальні послуги передбачає введення пені за борги по оплаті

Новий закон про житлово-комунальні послуги передбачає введення пені за борги по оплаті Фото: оплата ЖКГ (УНІАН)

Законопроектом передбачається запровадження пені у розмірі 0,01% від усієї суми боргу за кожен день прострочення оплати

Новий закон "Про житлово-комунальні послуги" передбачає введення пені за борги по оплаті. Про це йдеться в матеріалі РБК-Украина: "Пеня і чесний договір: як українці будуть отримувати та оплачувати послуги ЖКГ".

"найскандальнішою нормою законопроекту є запровадження пені у розмірі 0,01% від усієї суми боргу за кожен день прострочення оплати", - йдеться в матеріалі.

За словами експерта Реанімаційного пакету реформ, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Бойко, введення пені - норма, скоріше, дисциплінуюча.

"Пеня, в принципі, це цілком ефективний механізм підтримки платіжної дисципліни. Але в існуючих реаліях монополісти будуть користуватися зубожінням населення і нараховувати їм пеню по повній програмі", - вважає голова "Спілки співвласників житла України", екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

За словами Курченко, ризики виникають, якщо споживач не сплачує за послугу кілька місяців, то пеня буде нараховуватися не за сумарний борг за весь період несплати, а за борг по кожному окремому місяця і, відповідно, на кожен день її прострочення.

"Сума вийде значною. Крім того, велике питання викликає законність рішення, яким споживача зобов'язали платити до 20 числа кожного місяця. Ні в одному законі та нормативному акті це не закріплено", - обурюється Кучеренко.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики України - заборгованість населення України (без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, р. Севастополя та частині зони проведення антитерористичної операції) по оплаті житлово-комунальних послуг у вересні 2017 р. порівняно з серпнем 2017 р. зменшилась і на кінець вересня склала 26,8 млрд гривень.