ua en ru

Новий закон про приватизацію дозволить продавати по 100-200 підприємств в місяць, - Білоус

Новий закон про приватизацію дозволить продавати по 100-200 підприємств в місяць, - Білоус Фото: Ігор Білоус

ФДМУ підготував новий законопроект про приватизацію

Фонд держмайна України (ФДМУ) підготував новий законопроект про приватизацію, який дозволить суттєво прискорити процес продажу державних активів. Про це в інтерв'ю українським ЗМІ повідомив голова ФДМУ Ігор Білоус.

"У новому законопроекті про приватизацію ми запропонували простий підхід. Є великі підприємства, на які в процесі передачі до Фонду, підготовки і проведення приватизації заводиться радник. Їх буде небагато – близько 50. Всі інші активи можуть продаватися на простих електронних аукціонах. Щоб вирішити проблему, потрібно продавати по 100-200 підприємств в місяць, інакше все затягнеться на довгі роки", - заявив Білоус.

На думку голови Фонду, масштабну приватизацію потрібно провести максимум за три роки, до 2020-го. "З кожним роком всі держпідприємства стрімко дешевшають у доларовому еквіваленті. Цьому насамперед сприяє технічний прогрес, нова промислова, цифрова революція", - зазначив голова ФДМУ.

Замість Фонду держмайна повинна з'явитися нова структура з управління державною нерухомістю. "Ми зазвичай забуваємо про це, але найбільший державний актив у всіх країнах, і Україна не виняток, - це нерухомість", - сказав Білоус.

Він нагадав, що в серпні минулого року відзначалося 25-річчя ФДМУ. "Приватизація в Україні, яку потрібно було закінчити і давно забути, тягнеться два з половиною десятиліття. Святкувати 50 років Фонду я не хочу", - заявив Білоус, додавши, що без зміни законодавства та підходів до приватизації прогресу не буде.

Нагадаємо, раніше Білоус заявляв, що виставлені на приватизацію об'єкти енергетики цікавлять інвесторів, але не можуть бути продані без змін у регуляторному полі.