ua en ru

Новий закон про гарантування вкладів фізосіб не гарантує виплат коштів всім вкладникам у разі ліквідації банку, - юрист

Акцентування уваги на питанні зниження розмірів гарантій за вкладами фізосіб, очевидно, було покликане відвернути увагу вкладників від деяких інших положень нового закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", який набирає чинності вже з 22 вересня 2012 р., зокрема відсутності гарантії виплат коштів всім вкладникам у разі ліквідації банку. Таку думку висловила старший юрист міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Яшенкова.

"Особливої ​​уваги заслуговує положення нового закону, згідно з яким виплата гарантованих сум відшкодування припиняється на дату внесення до ЄДР запису про ліквідацію банку як юрособи. При цьому ніяких застережень про гарантування виплат відшкодувань вкладникам, що звернулися за відшкодуванням до ліквідації банку, але не отримали (наприклад , через дефіцит цільових коштів Фонду) належних їм грошових сум, новим законом не встановлено. Також зазнає змін положення щодо відшкодування вкладів осіб, які розмістили свої вклади на індивідуальних сприятливих умовах (часто практикується для постійних клієнтів комерційних банків). Так, з набранням чинності нового закону не матиме значення, чи призвели такі "сприятливі" умови до погіршення фінансового становища банку. А це ставить під сумніви пропозиції банків розміщувати вклади за індивідуальними програмами лояльності, в яких спочатку закладено, що їх умови відрізняються від звичайних", - зазначила експерт .

За її словами, виникають певні питання щодо вкладів у філіях іноземних банків (не слід ототожнювати їх з українськими банками з іноземним капіталом, на які такі нові обмеження не поширюються).

"Так, з одного боку такі вклади не підлягають відшкодуванню. А з іншого - діяльність філій іноземних банків, як і будь-яких банків, підлягає ліцензуванню НБУ, причому останній уповноважений не тільки відкликати ліцензію, але й ініціювати ліквідацію філії. Таким чином, з одного боку держава в особі НБУ має право ініціювати ліквідацію філії іноземного банку, а з іншого - обмежує відшкодування фізособам їх грошових внесків. Конституційність такої позиції законодавця в новому законі є, безумовно, спірною, беручи до уваги той факт, що формування коштів Фонду здійснюється головним чином за рахунок внесків самих учасників Фонду. При цьому залучення ресурсів держбюджету для виплати відшкодувань за вкладами здійснюється лише в разі зменшення відповідних власних цільових коштів Фонду на 70% і більше", - сказала Яшенкова.

Разом з тим, за словами юриста, новий закон містить і інші новели щодо вкладів, за якими відшкодування не здійснюється.

"Приміром, чинне законодавство встановлює, що не підлягають відшкодуванню вклади не тільки членів наглядової ради, директорів і ревізійної комісії банку, власників істотної частки та аудиторів, але і третіх осіб, що діють від їх імені. У новій же редакції ніяких обмежень щодо відшкодування вкладів таких третіх осіб не міститься. Більш того, новий закон поширить обмеження щодо відшкодування вкладів не тільки на аудиторів, а й юридичних радників, а також суб'єктів оціночної діяльності, послуги яких мали безпосередній вплив на виникнення неплатоспроможності, якщо з моменту припинення надання послуг пройшло менше одного року", - зазначила Юлія Яшенкова.

Нагадаємо, закон № 4452-VI "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" був опублікований у виданні "Голос Україні" 21 березня ц.р. Згідно з текстом закону, він набуде чинності через 6 місяців з дня опублікування.