ua en ru

Новий Президент України повинен обмежити апетити олігархів, - експерт

Важливе завдання нового Президента буде полягати в обмеженні апетитів олігархічних груп, встановленні рівновіддалених відносин з їх лідерами, забезпеченні прозорої кадрової політики та наведенні порядку в тендерних закупівлях. Про це заявили провідні українські експерти під час круглого столу "Вплив олігархів на Вибори-2014 і на сучасну українську політику".

На думку експертів, нинішня конституційна модель посилює можливості для олігархічних впливів як на кадрові питання, так і на економіку.

Найбільш яскравими прикладами такого впливу вони назвали розподіл рефінансування між наближеними до влади олігархами, а також спроби групи "Приват" викупити державну нафту з нафтопроводів зі знижкою в 1 млрд дол. Найбільше увагу експерти приділили обговоренню впливу на українську політику бізнесменів Ігоря Коломойського і Ріната Ахметова.

Експерти також відзначили, що за останні 3 місяці Ігор Коломойський став найвпливовішим олігархом України, і якщо така тенденція збережеться - через рік він може стати і найбагатшим.

У своєму виступі глава центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко заявив: "Зараз Коломойський союзник (влади, - ред.), є багато позитивних оцінок на його користь, але почнеться боротьба. Як і будь-олігарх, який хоче отримати надмірну владу, він зіткнеться з протистоянням з боку суспільства і частини політичної системи".