ua en ru

Новий парламент повинен постійно порівнювати себе з минулим скликанням, - політолог

Новій Верховній Раді потрібно постійно порівнювати себе з минулим скликанням, а саме з тим, як працював парламент останні місяці.

Таку думку висловив політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Він нагадав, що після Майдану в старій Верховній Раді вдалося прийняти унікальні закони.

"Це і закон про боротьбу з корупцією, і люстрація, і закони, що торкнулися хлопців, які воюють на Донбасі", - сказав Небоженко.

За його словами, для багатьох експертів, політологів, журналістів стало відкриттям те, як на посаді спікера проявив себе Олександр Турчинов.

"За кілька місяців він показав ефективну роботу - такий собі новий радикальний реформаторський стиль, завдяки чому тандему прем'єра спікера Яценюка і Турчинова вдалося прийняти багато корисних законодавчих ініціатив", - зазначив політолог Небоженко.

Він висловив думку, що перед новим спікером Володимиром Гройсманом сьогодні стоїть завдання, щоб зберегти цей стиль взаємодії законодавчою і виконавчою гілками влади.

"У цьому ключі важливо, щоб Володимир Борисович менше дивився в бік Адміністрації Президента, а більше придивлявся до Верховної Ради, - вважає політолог.

"Сьогодні дуже потрібна спадкоємність, коли реформаторський стиль залишається навіть з приходом нових молодих керівників. Тому я впевнений, що Рада VIII-го скликання повинна працювати так само згуртовано і плідно, як попередній парламент після Майдану", - підкреслив експерт.

За його словами, "при намаганні досягти цього буде неважко, оскільки у новій Раді більше демократів, які заявляють про своє бажання працювати на країну".