ua en ru

Новий пакет санкцій ЄС проти РФ торкнеться державних нафтових компаній, - Financial Times

Новий пакет санкцій проти Росії, підготовлений Євросоюзом, передбачає заборону для російських державних нафтових компаній на залучення коштів на європейських ринках капіталу.

Новий пакет санкцій проти Росії, підготовлений Євросоюзом, передбачає заборону для російських державних нафтових компаній на залучення коштів на європейських ринках капіталу. Про це пише газета The Financial Times з посиланням на проект нових санкцій, роботу над яким Єврокомісія завершила 3 вересня.

Як зазначає видання, запропоновані обмеження стануть суттєвим розширенням економічних санкцій, які вдарять по ряду найбільших російських енергетичних компаній, в тому числі з "Роснефти".

Новий пакет санкцій відносно РФ середу був переданий на розгляд Європейського Світла, до складу якого входять керівники країн-членів Євросоюзу. Ці пропозиції доповнюють ті, що були ухвалені 31 липня, і стосуються доступу на ринки капіталів і технологій, а також експорту оборонної продукції та товарів подвійного призначення. Раніше керівник дипломатії Євросоюзу Федеріка Могерини говорила, що новий пакет антиросійських санкцій може бути схвалений в п'ятницю, 5 вересня.

Як пише The Financial Times, Єврокомісія пропонує поширити санкції на російські нафтові компанії, які знаходяться під державним контролем, володіють активами понад 27 млрд дол. і отримують більше половини своїх доходів від продажу або транспортування сирої нафти або нафтопродуктів".

Цим критеріям відповідає найбільша нафтова група в Росії - "Роснефть", "Газпромнефть", що є нафтовим філією газового гіганта "Газпром", пише видання.

Обмеження можуть стосуватися також компанії "Транснафта", яка має найбільшої в світі системою нафтопроводів. Інші російські нафтові компанії - "Лукойл" і "Сургутнефтегаз", швидше за все, не потраплять під санкції, оскільки є приватними компаніями, зазначає газета.