ua en ru

Новий механізм нарахування зборів до ФГВФО не враховує ризики банківської діяльності, - УКБС

Новий механізм нарахування зборів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб не враховує ризики банківської діяльності. Про це йдеться в заяві асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз".

"Нова методика ставить банки, які ведуть агресивну чи ризиковану політику, в більш вигідні умови, ніж банки, що дотримуються зваженої політики, - зазначає гендиректор УКБС Галина Оліфер. - На сьогодні процентні ставки по депозитам коливаються у межах 10-28% річних у гривні та 5-12% у іноземній валюті. Широкому загалу відомі факти, коли потужні універсальні банки залучали значні кошти від населення за середніми на ринку ставками, але не змогли своєчасно розрахуватись з вкладниками через неповернення корпоративних кредитів. Тому доцільно повернутися до попередньої методики фонду".

Крім того, експерти УКБС вважають необґрунтованим рішення НБУ щодо введення вимог до комерційних "ощадних" банків. "В міжнародній практиці 70-80% коштів банків становлять кошти населення і пенсійних фондів. В сучасних умовах обмеженості зовнішніх ресурсів саме кошти населення повинні стати одним з основних фінансових джерел національної банківської системи", - зазначається в повідомленні.

Читайте також: Посилення вимог до "спеціалізованих ощадних" банків відповідає світовій тенденції, - АУБ.