ua en ru

Новим президентом обраний ФІФА Джанні Інфантіно

Новим президентом обраний ФІФА Джанні Інфантіно Фото: Джанні Інфантіно обраний новим президентом ФІФА

Кандидатуру підтримали Інфантіно 115 членів Конгресу ФІФА

Конгрес Міжнародної федерації футболу (ФІФА) сьогодні, 26 лютого 2016 року, в ході таємного голосування обрав новим президентом ФІФА Джанні Інфантіно. Його кандидатуру підтримали 115 членів Конгресу.

Голосування почалося близько 15:00 за київським часом. Однак перша спроба голосування провалилася, оскільки жоден з чотирьох кандидатів не зміг отримати дві третини голосів.

За результатами першого голосування серед фаворитів прогнозовано опинилися Джанні Інфантіно з 88 голосами і шейх Салман бін Ібрагім аль-Халіфа з 85 голосами. Принц Алі бін аль-Хусейн набрав 27 голосів, а Жером Шампань - 7 голосів.

Повноваження новообраного президента ФІФА триватимуть до 2019 року, тобто менше традиційних чотирьох років. Зазвичай президент ФІФА обирається Конгресом на рік, наступний за Кубком світу ФІФА, на строк в чотири роки. Однак сьогоднішні вибори - дострокові.

Зазначимо, спочатку на пост президента ФІФА претендували п'ять кандидатів: генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно (Швейцарія), глава Азіатської футбольної конфедерації шейх Салман бін Ібрагім аль-Халіфа (Бахрейн), принц Алі бін Аль-Хуссейн (Йорданія), екс-генсек УЄФА Жером Шампань (Франція) і бізнесмен Токіо Секвсале (ПАР). Останній несподівано зняв свою кандидатуру за кілька годин до голосування.

Нагадаємо, попередній президент ФІФА Йозеф Блаттер у зв'язку з корупційним скандалом покинув свій пост в червні 2015 року, проте залишився в. о. президента організації. У жовтні Арбітражна палата комітету з етики ФІФА відсторонила Блаттера з посади на 90 днів, а вже в грудні було прийнято рішення про відсторонення Блаттера від футбольної діяльності на вісім років.