ua en ru

Новим міністром оборони США стане перший заступник екс-глави Хейгела, - ЗМІ

Новим міністром оборони США стане Ештон Картер, колишній донедавна першим заступником глави Пентагону, передає CNN з посиланням на дані джерел.

Новим міністром оборони США стане Ештон Картер, колишній донедавна першим заступником глави Пентагону, передає CNN з посиланням на дані джерел.

Чинний міністр Чака Гейґела оголосив про свою відставку 24 листопада, але сказав, що залишиться на посаді поки йому не знайдуть наступника. Прізвище Картера називалася в числі найбільш вірогідних.

Картер, який працював на посаді заступника міністра оборони в 2011-2013 роках, пішов у відставку восени минулого року. CNN характеризує його як чудового керівника, єдиний недолік якого - відсутність бойового досвіду.

Раніше серед можливих претендентів на пост глави Пентагону називалися колишня заступник міністра оборони з політичних питань Мішель Флурной і сенатор-демократ від штату Род-Айленд Джек Рід, але вони зняли свої кандидатури.

Вранці у вівторок, 2 грудня, за даними джерел CNN, зі списку кандидатів був виключений і чинний міністр внутрішньої безпеки Джі Джонсон. Таким чином висунення Картера в міністри оборони справа практично вирішена, відзначають співрозмовники телеканалу, і вважають, що його затвердження в Конгресі пройде гладко.

Відставка Хейгела, одного з небагатьох республіканців в адміністрації президента Барака Обами, не була викликана політичними розбіжностями з главою держави, заявив раніше інформоване джерело агентству Reuters. Лідер республіканської більшості в Палаті представників Конгресу Джон Бейнер зазначив, що кадрові зміни повинні викликати зміни в оборонній доктрині США, перш за все, у зв'язку з протистоянням бойовиків Ісламського держави на Близькому Сході.

Джерело впливового видання The Hill вважає, що відставка Хейгела стала наслідком напружених відносин між Пентагоном і Радою національної безпеки США при президенті, який координує дії силових та зовнішньополітичних відомств. Опитані виданням політологи відзначили, що кандидати на місце Хейгела ймовірно зажадають від Обами запевнень, що його помічники не буде на них тиснути під час обговорення питань, що стосуються забезпечення національної безпеки.