ua en ru

Новим главою концерну Siemens став Кэсер, який змінив на посту Лешера

Новим главою німецького промислового гіганта Siemens став Джо Кэсер, який змінив на цій посаді Петера Лешера, вимушеного подати у відставку після того, як за цей крок проголосувало більшість із 20 членів наглядової ради компанії. Як повідомляється в прес-релізі компанії, Лешер залишає посаду головного виконавчого директора Siemens і залишає місце в раді директорів компанії за "згодою сторін".

Кэсер, який займав пост головного фінансового директора Siemens з 2006 р., призначений головним виконавчим директором Siemens з 1 серпня 2013 р. за одноголосним рішенням представників наглядової ради, говориться в повідомленні компанії.

НазначениеКэсера на цей пост не стало несподіванкою після того, як в ЗМІ просочилася інформація про набирає обертів скандал у вищому керівництві Siemens.

Двома днями раніше німецька преса написала, що Лешер не збирається віддавати свій пост без бою. Необхідною умовою своєї "мирної" відставки він назвав відхід Герхарда Кромме з поста голови ради директорів. За словами Лешера, саме Кромме "ініціював його відставку, бажаючи таким чином відвернути увагу громадськості від власної ролі в невдачах компанії.

Читайте також: Siemens звільнить гендиректора Лашера з-за низького темпу зростання маржі

Саме Кромме, один із найвпливовіших керівників Німеччини, привів Лешера в команду Siemens шість років тому (Лешер обіймав посаду голови Siemens з 2007 р.). Тоді концерн переживав важкі часи: скандал з підкупами чиновників погрожував "потопити" бізнес третього за величиною промислового концерну ФРН, роблячи його уразливим в жорсткому конкурентному середовищі. Поставивши Лешера на пост глави концерну, Кромме сподівався таким чином врятувати від Siemens поглинання більш сильними конкурентами чи неминучого "розвалу зсередини".

Репутація самого Кромме була зіпсована наступною історією: 11 березня 2013 р. Г.Кромме, на той момент був головою наглядової ради однієї з найбільших у світі металургійних компаній - німецької ThyssenKrupp, який пропрацював в її структурі протягом майже трьох десятиліть стояв біля витоків формування концерну в його теперішньому вигляді, несподівано подав у відставку. Піти з посади 70-річного Кромме закликали акціонери, поклавши на нього відповідальність за невдалі інвестиції ThyssenKrupp в американські активи. Крім того, ім'я Кромме виявився замішаним в скандальній історії, після того як німецькі регулятори запідозрили ThyssenKrupp у картельній змові на ринку автолиста.

За твердженням Лешера, його відставка продиктована небажанням Кромме повторення подібного сценарію в Siemens.

Контракт Лешера на посаді глави Siemens повинен був закінчитися в 2017 р. Передбачалося, що після цього протягом двох років компанія буде виплачувати йому компенсацію, що дозволило б Лешеру отримати понад 10 млн євро. Втім, Лешер обґрунтував бажання боротися за своє місце в компанії зовсім не грошима, а наміром відстояти свою професійну репутацію.