ua en ru

Нові інструменти НБУ користуватимуться попитом з боку банків, - експерти

В середу, 14 грудня Мінфін здійснив найбільше розміщення державних облігацій за останні два місяці. Традиційно учасники ринку купували ОВДП, індексовані на валютний курс. Від розміщення держава отримала 1 млрд 21 млн грн. Експерти пов'язують таку активність з двома факторами. По-перше банки «перекладають» свої кошти, яки вони отримали того ж дня від погашення ОВДП.
Другий чинник - суттєве збільшення обсягів гривні у банківській системі. Залишок коштів на кореспондентських рахунках банків 15 грудня склав 20,3 млрд грн., що майже на 6 млрд більше, ніж місяць назад. Це одразу відбилося на міжбанківській ціні ресурсів. Ставки овернайт впали до 3% річних. Напередодні Нового року банки формують надлишкову ліквідність, тому, зазвичай, у цей період активність міжбанківського ресурсного та валютного ринку падає. Банкіри готуються до новорічних свят, які краще проводити, коли у банка є «подушка» ліквідності.
Цю гарну традицію, схоже, вирішив підтримати і Мінфін, який приготував новий для українського фондового ринку інструмент - внутрішні державні облігації, номіновані в доларах США. Перше розміщення яких планується здійснити сьогодні 16 грудня.
Незважаючи на передріздвяне падіння активності на валютному ринку та відсутність у банків досвіду роботи з такими ОВДП, учасники ринку прогнозують інтерес до валютних облігацій. Це пов'язане з перевагами, які надають ці облігації їх власникам. Крім того, що банки зможуть вигідно розмістити (очікується, що дохідність буде на рівні українських євробондів) надлишкову валютну ліквідність, вони зможуть у разі виникнення труднощів з гривневою ліквідністю отримувати від НБУ рефінансування під заставу цих ОВДП, вважають вітчизняні експерти.
В цьому році і уряд, і НБУ нарешті серйозно взялися за розширення інвестиційних інструментів для внутрішніх та зовнішніх інвесторів. Залишилось дочекатися від НБУ першого випуску інвестиційних монет, який очікується найближчими днями.