ua en ru

ДП "Політехмед" перевірить нові автомобілі швидкої допомоги перед експлуатацією

Нові автомобілі швидкої медичної допомоги пройдуть експертизу в уповноваженому МОЗ підприємстві ДП "Політехмед" на відповідність технічним умовам та ГОСТу.

Нові автомобілі швидкої медичної допомоги пройдуть експертизу в уповноваженому МОЗ України підприємстві ДП "Політехмед" на відповідність технічним умовам та ГОСТу. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Перед початком масових поставок зразки автомобілів всіх класів (А, В, С) мають пройти низку експертиз на відповідність тендерним, технічним умовам та вимогам ДСТУ. Це стосується і всього обладнання, яке буде знаходитися в каретах "швидкої допомоги".

Три автомобілі різних класів, які нещодавно вийшли з цехів заводу НВО "Практика", що здобув перемогу у тендері МОЗ, 16 січня вирушили в "Політехмед" для проходження необхідних досліджень.

Автомобілі на базі PEUGEOT BOXER були переобладнані фахівцями підприємства "Практика". Спочатку провели зовнішні роботи - врізали вікна, машину обклеїли у відповідні кольори, нанесли написи "Швидка медична допомога", "103", встановлювали спеціальні сигнали. Далі переобладнали салон, який оснастили скловолокнистими панелями, які захищають від вологи і перепаду температур і мають антитравматичні властивості.

Також встановлена перегородка між салонами водія і бригади швидкої допомоги, переговорні пристрої та спеціальне електрообладнання, тепло-, вібро - і звукоізоляція. Після виконання цього комплексу робіт встановлено медичне обладнання, яке відповідає типу автомобіля. Це медичне обладнання виключно від провідних світових виробників: європейських країн, США, Японії і Південної Кореї.

За словами директора НВО "Практика" Юлії Борисової, для цього проекту було відібрано найкраще медичне обладнання кращих світових виробників, яке відповідає тендерній документації, а всі технологічні процеси по виробництву "швидких" проходили за суворого дотримання норм національного стандарту ДСТУ 7032: 2009 для автомобілів швидкої медичної допомоги.

"Потрібно розуміти, що неможливо з обладнання і звичайного автомобіля створити карету швидкої допомоги. Для того, щоб з базового шасі вийшло авто, яке рятує життя, необхідно провести десятки технологічних операцій. На нашому підприємстві фахівці провели всі необхідні роботи, щоб автомобілі були надійними, високотехнологічними і зручними для персоналу і пацієнтів, що значно підвищує якість та рівень надання медичної допомоги. І сьогодні ми надаємо фахівцям замовника автомобілі на тестову перевірку", - зазначила Борисова.

Приймаючи автомобілі на уповноваженому підприємстві, експерт ДП "Політехмед" Еммануїл Синанов зазначив, що фахівці при зовнішньому огляді невідповідностей і порушень не виявили - все обладнання відповідає державним стандартам, перелік, яких був заявлений у тендерній документації, виникли лише деякі зауваження щодо кріплення салону, які, на його думку, виробник виправить.

Особливу увагу приділяли зовнішньому вигляду, комплектності автомобілів, правильності встановлення медичного обладнання, його кріплення. Далі буде проведено додаткове тестування автомобілів: вивчатиметься коректність роботи електрообладнання, дотримання вимог електробезпеки.

Експертиза цих автомобілів триватиме близько 10 робочих днів, у ній також візьмуть участь незалежні експерти, потім машини будуть проходити випробування дорогами і вивчатися професійними бригадами екстреної медичної допомоги і, якщо не буде суттєвих зауважень до виробника, перші автомобілі швидкої вже можуть поставлятися у регіони.

"Після проведення низки експертиз планується масове постачання автомобілів швидкої медичної допомоги відповідно до угод на закупівлю. Якщо ми збережемо взятий темп закупівлі карет швидкої допомоги, то за три роки повністю замінимо автопарк", - зазначив начальник Відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Михайло Стрельников.

"Після того, як нові "швидкі" надійдуть у регіональні служби екстреної медичної допомоги, загальний рівень забезпеченості сучасними каретами швидкої допомоги Україні, який до цього був у межах 29%, в середньому зросте вдвічі і складе 60%", - заявив він.

"Отже, всі регіони будуть рівномірно забезпечені якісними автомобілями швидкої допомоги - нові сучасні автомобілі будуть працювати і в обласному центрі, і в невеликому місті, і в селі, що дозволить уникнути дисбалансу в забезпеченні "швидкими" різних територій і населених пунктів", - зазначає Стрельников.

Нагадаємо, 4 листопада 2013 року були оголошені результати тендеру, який проводив МОЗ на закупівлю карет швидкої допомоги. В результаті торгів вперше за роки незалежності одночасно буде придбано 1412 одиниць соціально необхідної техніки. Зокрема, це 143 автомобілі типу С (реанімобіль), 1063 машини екстреної медичної допомоги типу В (в яких можна здійснювати інтенсивну терапію) і 206 одиниць автомобілів типу А (лінійна терапія, тобто доставка в лікувальний заклад хворого, який не потребує інтенсивної медичної допомоги в дорозі).

Серед закуплених карет - якісні автомобілі швидкої медичної допомоги на базі ГАЗ 32213 і Peugeot Boxer. Закуплені карети швидкої допомоги будуть рівномірно розподілені між регіонами згідно з заявками та наявного забезпечення спеціальним санітарним автотранспортом.