ua en ru

Нові акцизи на сигарети зменшать кількість курців в Україні, - експерти

З ініціативи Мінфіну і ДПС України пропонується внести зміни до Податкового кодексу, які передбачають зміну структури акцизного податку для тютюнової галузі. На думку експертів, нові акцизи на сигарети зменшать кількість курців в Україні.

"У Верховній Раді зареєстровані законопроекти № 11284-11285 з поправками до Податкового кодексу та інших законодавчих актів для вдосконалення адміністрування податків і зборів. З ініціативи Мінфіну і ДПС України пропонується, зокрема, посилити контроль над продажем підакцизних товарів. Так, для виробників алкоголю і сигарет вводиться авансова сплата акцизу і солідарна відповідальність (виробника і продавця) за контрафактну продукцію. Запропонована система не є новою для ринку, підприємства горілчаної галузі вже сплачують акцизний податок при отриманні спирту, тобто до моменту реалізації товару. При продажу тютюнової продукції цього не робиться, що за фактом призводить до зловживань. З початку року податкова вилучила з незаконного обігу контрабандних сигарет на загальну суму 17,3 млн грн. Організатори прибуткового бізнесу використовували ряд транзитних схем, які дозволяли незаконно транспортувати в Україну великі партії тютюнових виробів. Сигарети маркірувалися підробленими марками акцизного податку і реалізовувалися через торговельні мережі. Зазвичай продавалася контрабанда місцевими підприємцями, які працювали без відповідних ліцензій. Введення солідарної відповідальності за виробництво і збут підроблених тютюнових виробів дозволить обмежити ринок тютюнового контрафакту, який в останні роки має тенденцію до зростання", - заявив голова ДПС України Олександр Клименко.

На думку начальника управління громадського здоров'я Моз України Алли Григоренко, "Україна однією з перших в Східній Європі підписала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. У 2011 році, згідно зі Звітом ВООЗ, Україна з 4 місця в світі по поширеності куріння перемістилася на 29-е. У попередні роки були істотно підвищені акцизи на сигарети, з 2007 року текстові попередження на пачках займають 30% її площі, заборонено майже всі форми реклами тютюну, обмежений місця для куріння. Ці та інші заходи дозволили істотно зменшити поширеність паління: у 2011 році в Україні курців стало на 15% менше порівняно з 2008 роком".

Голова правління ГО "Життя", керівник проекту "Україна без тютюнового диму" Андрій Скіпальський зазначив, що "2012 рік плідно вплинув на впровадження антитютюнового законодавства. З 16 вересня почав діяти закон, який повністю забороняє рекламу і маркетинг сигарет. З 4 жовтня на пачках з'являються картинки-попередження. А 17 грудня 2012 р. в Україні вступає в силу революційний закон, згідно з яким буде повністю заборонено куріння у всіх приміщеннях ресторанів, кафе і барів, за винятком терас на відкритому повітрі. Дизайн сигаретної упаковки - це остання можливість рекламувати смертельний продукт. Красива пачка сигарет - це частина привабливості куріння. Відтепер в Україні пачки сигарет менш привабливі. Світовий досвід доводить, що, зменшуючи привабливість дизайну пачки, поширеність куріння зменшується, що, в свою чергу, сприяє зниженню рівня смертності від куріння. Від комплексу заходів, зокрема, і підвищення акцизів на тютюнові вироби, ми очікуємо, що рівень куріння зменшиться до 5-7% в наступні роки. Якщо зараз в Україні палять близько 11 млн осіб, то мова йде про півмільйона українців, які кинуть або не почнуть палити".

"Мета проста, наповнення бюджету - це не самоціль. Метою є здоров'я людей, перш за все, підростаючого покоління. Оскільки наслідком збільшення податкового навантаження стане зростання ціни, що зробить дешеві вироби, особливо без фільтра, менш доступними для дітей, підлітків та молоді. Тому це і є метою. Поповнення бюджету - це, звичайно, приємний бонус, тому я не виключаю, що ми будемо і далі оптимізувати ці питання. Коли мене запитують про контрабанду, то я кажу - це вже інше питання. Тому я залучаю увагу до якості роботи митної і прикордонної служби, які повинні забезпечити відповідний набір і надходження від імпорту цих виробів в державний бюджет. Якщо вони візьмуться за справу з притаманною їм енергією, то ввезені з кордону тютюнові вироби будуть платити в державний бюджет. І тому підвищувати фіксовану ставку з оглядкою на контрабанду - це дитячий сад", - підкреслив народний депутат України Павло Унгурян.