ua en ru

Новобудови Києва намагаються встояти

Події останніх місяців в країні не могли не позначитися на ринку нерухомості. Скачок курсу долара та інші потрясіння позначилися на операціях на ринку і ціни на житло. ІАП «Столична нерухомість» вирішив розібратися, як відреагував ринок первинного житла, на зміну ситуації в Україні. Попит знову став відкладеним Події в країні, за словами експертів, позначилися на попиті на житло.

Події останніх місяців в країні не могли не позначитися на ринку нерухомості. Скачок курсу долара та інші потрясіння позначилися на операціях на ринку і ціни на житло. ІАП «Столична нерухомість» вирішив розібратися, як відреагував ринок первинного житла, на зміну ситуації в Україні. Попит знову став відкладеним Події в країні, за словами експертів, позначилися на попиті на житло.

«Безумовно, безпосереднє кількість укладених угод купівлі/продажу знизилася. Однак на об'єктах будівництва і в центрах продажів постійно з'являються нові потенційні покупці, тобто попит залишається високим, люди купують квартири. Все це говорить про те, що на первинному ринку зараз спостерігається і буде в найближчій перспективі відкладений попит», - говорить Олеся Перчак, заступник генерального директора з маркетингу інвестиційно-девелоперської компанії UDP. «На сукупність негативних чинників, а саме - нестабільність курсу гривні НБУ по відношенню до долара, а також знецінення національної валюти, ринок нерухомості відповів неоднозначно. Ті забудовники, які швидко і гнучко відреагували на ситуацію, що склалася на ринку нерухомості (зафіксували у прайсі курс долара або повністю дотримуються гривневої політики), на сьогоднішній день продають квартири, і роблять це досить успішно. Підтвердженням цьому служить кількість угод, які знаходяться в діапазоні від 30 до 80 в місяць, в залежності від кількості пропонованих компанією об'єктів», - зазначив Вадим Колодницький, менеджер з маркетингу компанії «Ковальська».

У той же час, за його словами, об'єкти первинної нерухомості, за яким забудовники виставляють прайси в доларах, зараз не користуються популярністю. Особливо, якщо до строку введення будинку в експлуатацію чекати як мінімум рік. Об'єкти, які вже введені в експлуатацію продаються іноді з застосуванням додаткового дисконту, так як їх вартість дорівнює рівню вторинного житла, а іноді і нижче. «Крім того, якщо ще в кінці 2013 року експерти відзначали зрослий попит на двокімнатні квартири, то вже в лютому-березні купівельні настрої знову повернулися на ринок однокімнатного житла», - зауважив Дмитро Шостя, керівник відділу продажів ЖК «Park Stone». Що стосується портрета покупця, то, за даними експерта, в основному купують житло на первинному ринку люди, які встигли вчасно зняти свої гроші з депозитів. «Також багато менеджерів середньої та вищої ланки, які змушені поспішати з покупкою і купувати квартири, менші за площею, ніж вони розраховували, тільки для того, щоб зберегти свої заощадження», - говорить Шостя. Що сталося з цінами «Реакція ринку на зміну курсу гривні до долара була неоднозначною.

Деякі продавці підвищили ціну в гривнях, деякі вдалися до знижок і акцій, деякі зафіксували ціну в національній валюті, або прив'язали ціну в доларах до курсу НБУ або комерційному курсу. В цілому ж, вартість квадратного метра у всіх сегментах в доларовому еквіваленті не збільшилася, а ось у гривні стався зростання, «діапазон» якого дуже широкий - від 1,5% до 40%», - говорить Олеся Перчак За її даними, на сьогоднішній день середня вартість кв. м на первинному ринку Києва в доларовому еквіваленті, становить: економ-клас - 850-1 200 тис. кв. м, бізнес-клас - 1 тис. 500-3 тис. кв. м, преміум-клас - 3 тис.-5 тис. кв. м, де-люкс - 5 тис.-12 тис. кв. м. Прогнози на майбутнє «Упевнений, що платоспроможний попит буде знижуватися, на ринку виживуть лише ті компанії, у яких є позитивна історія, об'єкти з високим рівнем готовності та надійна фінансова подушка», - вважає пан Шостя. На думку Вадима Колодницького, у 2014 році загальна кількість запланованих до введення в кінці року квадратних метрів скоротиться мінімум на 25%. «Це стане явно помітно для потенційного інвестора буквально через 2-3 місяці, так як багато забудовники зменшують темпи будівництва або зовсім заморожують розпочаті проекти», - зазначає експерт. Також, за його словами, більшість будівельних компаній прив'язані до показника «продажу-будівництво», що, у свою чергу, в підсумку утворює ще більший дефіцит необхідної кількості житла. «У третьому кварталі 2014 року, у об'єктів з реально підтвердженими темпами будівництва і витримкою заявлених термінів введення в експлуатацію з'явитися сплеск потоку інвесторів - проявить себе так званий «відкладений» попит. У зв'язку з цим ми побачимо зростання цін на пропоновані квадратні метри і відсутність пропозицій від забудовників з довгим розстрочень і кредитами, так як були використані власні кошти», - прогнозує Колодницький. Як зазначає Дмитро Шостя, вже починаючи з кінця весни вартість житла буде рости. «З основних причин подорожчання можна назвати зростання курсу долара і збільшення вартості будівельних матеріалів - у середньому на 10-20%. Нагадаємо, що в березні середня вартість квадратного метра у новобудовах Києва трохи знизилася.

Новобудови Києва намагаються встояти