ua en ru

Новини України за 9 березня: суд над Савченко і боротьба з корупцією

Новини України за 9 березня: суд над Савченко і боротьба з корупцією Фото: Савченко сказала своє останнє слово

Найголовніше за середу

Новини України та світу за 9 березня: суд винесе вирок у справі Надії Савченко 21-22 березня, винесений перший вердикт по справі Національного антикорупційного бюро, Порошенко відвідав Туреччину з робочим візитом, МВФ попереджає про чергову економічну кризу, а естонці бояться нападу РФ на країни Балтії.

Суд над Савченко

Сьогодні в РФ відбулося засідання суду у справі Надії Савченко, в ході якого української льотчиці нарешті дали можливість сказати своє останнє слово. Виступити Савченко повинна була ще 3 березня, проте суд прийняв рішення перенести на 9 березня. На засідання підсудну доставили з лихоманкою і температурою 38 градусів, так як з 4 березня Надія оголосила сухе голодування. Крім того, стало відомо, що вирок Савченко буде винесено 21 або 22 березня в 11:00. Однак до цього часу до неї зможуть потрапити тільки її адвокати, так як суд заборонив побачення, в тому числі рідним, українським лікарям і консулам, до винесення вироку. Кажуть, що виною тому є зухвала поведінка в ході засідання суду. Тим часом в Україні і в світі продовжують проходити акції в підтримку льотчиці. Причому, в Україні вони носять дещо агресивний характер. Так, посольство РФ у Києві, а також генконсульства РФ у Львові та Одесі закидали яйцями. А міжнародне співтовариство вже вкотре звертається до Росії з вимогою звільнити Савченка. У РФ вважають подібні заяви тиском на суд. Втім, адвокати Надії раніше вже заявляли, що вирок буде обвинувальним, і дадуть їй мінімум 23 роки. А Порошенко заявив, що готовий скористатися правом обміняти Савченко, однак з надійних джерел відповідних пропозицій не надходило.

Новини України за 9 березня: суд над Савченко і боротьба з корупцією

Фото: вирок Савченко буде винесено 21 або 22 березня

Новий виток боротьби з корупцією

Учора в київському Госпсуді був винесений перший вердикт по справі Національного антикорупційного бюро. зокрема, суд задовольнив позов НАБ, і договір між "Запоріжжяобленерго", ХК "Енергомережу" і ЗТМК про відступлення права вимоги був визнаний недійсним. Крім того, НАБ висунуло підозра в. про. заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Пасишнику у незаконному впливі на міністра економрозвитку Айвараса Абромавичуса. Той же, у свою чергу, раптом захворів і поїхав лікуватися в далекі країни аж до 1 квітня. Проте встиг написати у Facebook постик про те, що ні на кого він не впливав і у цих підозр немає підстави. А ще головний антикорупційний прокурор розповів про те, що відомство розслідує 20 справ, пов'язаних з корупцією в Кабміні.

Новини України за 9 березня: суд над Савченко і боротьба з корупцією

Фото: НАБ висунуло підозра Пасишнику у незаконному впливі на Абромавичуса

Порошенко в Туреччині

Петро Порошенко поїхав у Туреччину з робочим візитом - взяти участь в засіданні Стратегічної ради високого рівня, поподписывать різні документи про співпрацю, ну і, може ще перейняти досвід спілкування з Росією. Поки що нам відомо про те, що президент України закликав турецький парламент визнати депортацію кримських татар 1944 року геноцидом. Крім того, Порошенко люб'язно запропонував Туреччині використовувати українські підземні газові сховища, і брати участь у приватизаційних процесах в Україні. Також, сторони домовилися розширити співпрацю в сфері міжнародних перевезень. У світлі цього візиту хотілося б нагадати, що міноборони Туреччини розглядає питання постачання озброєння Україні.

Новини України за 9 березня: суд над Савченко і боротьба з корупцією

Фото: Порошенко поїхав у Туреччину з робочим візитом

Загроза світовому економічному зростанню

МВФ попереджає про чергову економічну кризу. Зокрема, занепокоєння викликає обвал експорту в Китаї, який за лютневими показниками є найгіршим з 2009 року. Financial Times пише про те, що необхідно терміново вживати відповідні заходи, щоб підвищити попит у світовій економіці. Крім китайського експорту, серед тривожних ознак заступник голови МВФ Девід Ліптон назвав різке скорочення глобального капіталу і торговельних потоків за минулий рік.

Новини України за 9 березня: суд над Савченко і боротьба з корупцією

Фото: МВФ попереджає про загрозу для світової економіки через обвал експорту в Китаї

БалтияНаша

Згідно зі звітом Департаменту інформації, який відповідає за зовнішню розвідку Естонії, естонці бояться нападу РФ на країни Балтії. У документі йдеться про те, що військове вторгнення РФ в Прибалтику малоймовірно, проте не варто виключати таку можливість. Там-то знають, що Росія - країна недовірлива, і якщо раптом відчує загрозу з боку НАТО, відразу ж може створити гарячу точку в країнах Балтії і зміцнити свої позиції в подальших за цим переговорах.

Новини України за 9 березня: суд над Савченко і боротьба з корупцією

Фото: у глави Міноборони Естонії Ханнеса Хансена не виключають агресію РФ у країнах Балтії

З хорошого: Україна відзначила день народження Тараса Шевченка.

Читайте також: авторський матеріал про те, чому затягується введення безвізового режиму з ЄС для України, а також інтерв'ю з гендиректором Vodafone Україна Ольгою Устинової.