ua en ru

Новини України за 9 серпня: прогноз Fitch і конкурс на голову Миколаївської ОДА

Новини України за 9 серпня: прогноз Fitch і конкурс на голову Миколаївської ОДА Фото: Порошенко повинен з'явиться в ГПУ на допит

Найголовніше за вівторок

Новини України та світу за 9 серпня: Fitch погіршив прогноз економічного зростання для України, Петро Порошенко оголосив конкурс на голову Миколаївської ОДА, у ГПУ підтвердили виклик Порошенко на допит, РФ блокує пропуск в Крим на КПВВ, а Володимир Путін зустрівся з Реджепом Тайіпом Ердоганом.

Fitch погіршило прогноз для України

Fitch погіршило прогнозний показник зростання економіки України до 1%. Раніше міжнародне рейтингове агентство озвучував цифру 2%. Згідно з релізом, "Fitch очікує лише помірного відновлення економіки України, що обмежує потенціал поліпшення показників якості активів найближчим часом, а також стримує ріст балансу та генерування доходів". Зазначимо також, що за прогнозами уряду і МВФ, зростання економіки України складе 1,5%, а за прогнозами ЄБРР – 2%.

Конкурс на голову Миколаївської ОДА

Петро Порошенко оголосив конкурс на посаду голови Миколаївської ОДА. Нагадаємо, що вона стала вакантною після відходу у відставку Вадима Мерікова. На даний момент виконує обов'язки В'ячеслав Боня, який раніше був заступником Мерікова і займався питаннями фінансів, економічного розвитку та агропромислового комплексу. Нагадаємо, що голова Миколаївської ОДА написав заяву про складання повноважень після корупційного скандалу. Зазначимо також, що вакантними є посади 49 голів районних державних адміністрацій.

У ГПУ підтвердили виклик Порошенко на допит

У ГПУ підтвердили інформацію про те, що Петро Порошенко викликаний на допит. Крім того, протягом серпня у прокуратуру повинні прийти Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов, Віталій Кличко, Андрій Парубій та інші. Також повідомляється, що політики будуть давати показання у справі з розслідування подій на Майдані в 2014 році. У той же час, за словами адвоката "Небесної сотні" Маркіяна Галабала, показання вищого керівництва держави підуть на користь слідству, проте навряд чи стануть переломним моментом, який змінить хід розслідування. Також він додав, що найбільшу цінність для слідства можуть мати свідчення Яценюка, Кличка і Тягнибока.

Блокування пунктів пропуску в Крим

Помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомив про те, що РФ продовжує блокувати КПВВ "Каланчак" і "Чонгар". За його словами, обмеження діють і на в'їзд, і на выезж. У той же час Слободян зазначив, що на КПВВ "Чаплинка" пропуск здійснюється тільки на в'їзд на півострів. Пізніше в Держприкордонслужбі заявили, що окупаційна влада Криму відновили пропускні операції навпроти КПВВ "Чонгар". Однак ситуація на контрольних пунктах "Каланчак" і "Чаплинка" залишається колишньою.

Путін зустрівся з Ердоганом

Вчора в грецькій вітальні Костянтинівського палацу в Стрельні відбулась зустріч Володимира Путіна з Реджепом Тайіпом Ердоганом. Зазначимо, що після того, як в листопаді 2015 року Туреччина збила російський військовий літак Су-24, що глави двох держав не зустрічалися, і відносини між країнами були дуже натягнуті. Так, президент РФ заявив, що хоче співпрацювати з головою Туреччини в ім'я інтересів турецького і російського народів. Ердоган, у свою чергу, подякував путіну за можливість зустрітися і висловив думку, що відносини двох країн увійшли в позитивне русло. Крім того, російський президент пообіцяв поступову скасування санкцій щодо турецьких компаній, а також повідомив про відновлення чартерів в Туреччину. Зазначимо також, що Hurriyett Daily News з посиланням на прес-секретаря президента Туреччини Ібрагіма Калина повідомляє про важливої ролі президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва в нормалізації відносин між лідерами Туреччини і Росії.

Читайте також: авторські матеріали про те, що Україна провалила програму вакцинації населення, а також про нових добових норм харчування ветеранів війни та інвалідів, відпочиваючих у санаторіях.