ua en ru

Новини України за 3-5 червня: прес-конференція Порошенко і кредит від США

Новини України за 3-5 червня: прес-конференція Порошенко і кредит від США Фото: Порошенко провів прес-конференцію

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 3-5 травня: Петро Порошенко провів прес-конференцію, в ході якої розповів про вибори на Донбасі, про можливе звільнення Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенко, і про безвізовий режим України з ЄС, Україна підписала зі США угоду про отримання кредиту в 1 млрд доларів, відбувся позачерговий з'їзд партії Блок Петра Порошенка, на думку Джона Маккейна, уряд США вибірково застосовує санкції проти РФ, а Росія не згодна на місію ОБСЄ на кордоні з Україною

Порошенко розповів про вибори на Донбасі

В ході своєї прес-конференції Петро Порошенко розповів про вибори на окупованій території Донбасу. Зокрема, він зазначив, що за останні два тижні спостерігається загострення ситуації в зоні збройного конфлікту. Також він заявив, що вибори на Донбасі окупант може провести і зараз, проте їх результати не визнає ні Україна, ні світова спільнота. Порошенко підкреслив, що голосування на сході України має пройти згідно з мінськими угодами. За його словами, спочатку повинна бути забезпечена безпека – на лінії зіткнення повинні бути встановлені спостережні пункти, які будуть відповідати за безпеку. Також він зазначив, що Україна має серйозний дипломатичний успіх – згода лідерів "нормандської четвірки" на введення поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Новини України за 3-5 червня: прес-конференція Порошенко і кредит від США

Фото: президент підкреслив, що вибори на Донбасі повинні пройти відповідно мінськими угодами

Президент допускає звільнення Афанасьєва і Солошенко в червні

Порошенко заявив про те, що зараз ведуться переговори щодо звільнення українських політв'язнів в РФ Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенко. Зокрема, він допускає, що їх передача Україні може відбутися в червні. Також президент підкреслив, що переговори щодо звільнення Надії Савченко проходили в конфіденційному режимі через загрозу зриву цього процесу. Він додав, що "не відповідає дійсності інформація про те, що нібито існують якісь таємні протоколи сіонських мудреців, які супроводжують звільнення Надії Савченко".

Новини України за 3-5 червня: прес-конференція Порошенко і кредит від США

Фото: Афанасьєв і Солошенко можуть бути передані Україні в червні

Порошенко сподівається на безвізовий режим з ЄС в цьому році

Президент в ході спілкування з пресою повідомив про те, що Україна виконала всі зобов'язання, які необхідні для отримання безвізового режиму з ЄС. За його словами, їх перелік налічував 140 кроків. Він підкреслив, що "єдине, про що і зараз йде дискусія, це те, коли буде запроваджено безвізовий режим". Також Порошенко зазначив, що це питання має бути розглянути усіма уповноваженими органами ЄС до кінця літа, однак, не виключено, що це відбудеться у вересні."Жодних негативних сигналів з цього приводу надання Україні безвізового режиму, - ред.) не існує", - додав президент.

Новини України за 3-5 червня: прес-конференція Порошенко і кредит від США

Фото: Україна виконала всі вимоги щодо надання безвізового режиму

Україна підписала зі США угоду про отримання кредиту

У п'ятницю, 3 червня, між Україною і США було підписано кредитну угоду на суму 1 млрд доларів. Як зазначив глава Мінфіну Олександр Данилюк, ці кошти будуть спрямовані на соціальний захист від впливу економічних факторів найбільш вразливих верств населення України. Зокрема, серед цих факторів він виділив приведення тарифів на газ до ринкового рівня.

Новини України за 3-5 червня: прес-конференція Порошенко і кредит від США

Фото: Україна отримала від США кредит у розмірі 1 млрд доларів

БПП не визначилися з головою партії

У ході свого з'їзду, партія Блок Петра Порошенка не обрала нового голову. За словами нардепа від БПП Сергій Алексєєв, це питання буде обговорюватися на наступному з'їзді, який відбудеться не раніше, ніж через 2-3 тижні. А ось з кандидатурами на довибори в Раду визначилися і вибрали 7 кандидатів на мажоритарні округи. Так, по округу №23 (Волинська область) висунутий кандидат Юрій Кулачек, по округу №27 (Дніпропетровська область) – Сергій Риженко, по округу №85 (Івано-Франківська область) – Сергій Насалик, № 114 (Луганська область) – Денис Денищенко, №151 (Полтавська область) – Роман Товстий, №183 (Херсонська область) – Андрій Путілов, №206 (Чернігівська область) – Сергій Гарус.

Новини України за 3-5 червня: прес-конференція Порошенко і кредит від США

Фото: новий голова БПП буде обиратися в ході наступного з'їзду партії

Уряд США вибірково застосовує санкції проти РФ

На думку сенатора-республіканця Джона Маккейна, уряд США вибірково застосовує санкції проти РФ. Зокрема, він написав листа на ім'я міністра фінансів США Джека Лью в якому підкреслює особливе ставлення адміністрації Обами до російському виробнику ракет НВО "Енергомаш". Зокрема, в цій компанії США сьогодні закуповують ракетні двигуни РД-180. У березні 2014 року президент Обама підписав два укази про введення санкцій проти окремих осіб і підприємств, які уряд США вважає причетними до конфлікту в Україні. У той же час, Маккейн пише, що по відношенню до космічної галузі американська влада практикує "особливе ставлення", яке він вважає проявом лицемірства.

Новини України за 3-5 червня: прес-конференція Порошенко і кредит від США

Фото: Маккейн вважає, що санкції США проти РФ застосовуються вибірково

РФ не згодна на місію ОБСЄ на кордоні з Україною

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив про те, що Росія не згодна розмістити спостерігачів ОБСЄ на російсько-українському кордоні до закріплення особливого статусу Донбасу в українській конституції. Крім того, за його словами, "українці хочуть цього", але поки амністія і особливий статус окупованих територій в рамках особливого статусу не закріплені в конституції України на постійній основі, так звані ДНР і ЛНР не погодяться "авансом" виконувати те, що Мінськими домовленостями має завершувати політичний процес".

Новини України за 3-5 червня: прес-конференція Порошенко і кредит від США

Фото: Росія не згодна на розміщення місії ОБСЄ на кордоні з Україною

Читайте також: авторський матеріал про те, як команда Порошенка виторгувала голоси за Конституцію.