ua en ru

Новини України за 28 липня: звільнення посла РФ в Україні і зниження облікової ставки НБУ

Новини України за 28 липня: звільнення посла РФ в Україні і зниження облікової ставки НБУ Фото: Михайло Зурабов звільнений з посади засолу РФ в Україні

Найголовніше за четвер

Новини України та світу за 28 липня: президент Петро Порошенко взяв участь в урочистостях з нагоди Дня Хрещення Русі, президент РФ Володимир Путін звільнив Михайла Зурабова з посади посла Росії в Україні, Нацбанк України знизив облікову ставку, в Україні зросла середня зарплата, канцлер ФРН Ангела Меркель запропонувала ЄС предприянять спільні антитерористичні заходи, а влада Туреччини заборонила понад 130 ЗМІ

Україні не буде байдуже спостерігати за втручанням у справи церкви, - Порошенко

Президент Петро Порошенко взяв участь у святкуванні Дня Хрещення Русі. Він також заявив під час урочистих заходів, що Україна не буде спостерігати за втручанням іншої держави в її церковні справи.

"Ми не будемо пасивно спостерігати за втручанням іншої держави у церковні справи, за її спробами використовувати в своїх інтересах почуття частини українських православних", - сказав президент. Порошенко також зазначив, що саме це стало причиною парламентської звернення до архієпископа Константинополя-нового Риму, Вселенського Патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні.

Новини України за 28 липня: звільнення посла РФ в Україні і зниження облікової ставки НБУФото: президент Петро Порошенко взяв участь у святкуванні Дня Хрещення Русі

НБУ знизив облікову ставку

Правління Національного банку України прийняло рішення про зниження облікової ставки до 15,5% річних з 29 липня 2016 року. "Подальше пом'якшення монетарної політики обумовлено зниженням ризиків для цінової стабільності і узгоджується з необхідністю досягнення цілей по інфляції - 12% +/- 3 п. п., на 2016 рік і 8% +/- 2 п. п. на 2017 рік ", - йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

Новини України за 28 липня: звільнення посла РФ в Україні і зниження облікової ставки НБУ

Фото: голова Нацбанку Валерія Гонтарєва повідомила про зниження облікової ставки

Михайло Зурабов звільнений з посади посла РФ в Україні

Президент РФ Володимир Путін звільнив з посади посла Росії в Україні Михайла Зурабова. Про це йдеться у відповідному указі "Про Зурабове М. Ю.".

В прес-службі Кремля повідомляють, що ці указом Зурабов звільняється від обов'язків надзвичайного і повноважного посла Росії в Україні. На цю посаду його призначили влітку 2009 року, але до фактичного виконання обов'язків Він приступив у лютому 2010 року.

Новим послом РФ в Україні може стати нинішній повпред в Приволзькому федеральному окрузі РФ Михайло Бабич. Про це повідомляє РБК з посиланням на джерела, близькі до Кремля.

Крім того, Володимир Путін своїм указом ліквідував створений на окупованій території Криму "Кримський федеральний округ". "В цілях підвищення ефективності діяльності федеральних органів державної влади постановляю: перетворити Південний федеральний округ і Кримський федеральний округ в Південний федеральний округ", - зазначено в тексті документа.

Новини України за 28 липня: звільнення посла РФ в Україні і зниження облікової ставки НБУ

Фото: Михайло Зурабов звільнений з посади посла РФ в Україні

Середня зарплата в Україні зросла

У липні, за даними Держстату, середня заробітна плата зросла на 7,1% у порівнянні з минулим місяцем - до 5,34 тис. гривень.

найвища середня заробітна плата традиційно зафіксована у працівників авіаційної галузі - в середньому 26,85 тис. гривень на одного працівника. На другому місці - фінансисти і страхові агенти – 9, 98 тис. гривень.

найнижча оплата праці у працівників пошти і кур'єрів – 2,8 тис. гривень.

Новини України за 28 липня: звільнення посла РФ в Україні і зниження облікової ставки НБУ

Фото: в Україні зросла середня зарплата на 353 гривні

Меркель пропонує ЄС прийняти спільні антитерористичні заходи

Канцлер Німеччини Ангела Меркель пропонує прийняти в Євросоюзі спільні антитерористичні заходи. Про це вона заявила на прес-конференції у Берліні в четвер, 28 липня, повідомляє DW.

"Там, де є прогалини, ми повинні діяти. Ми зробимо все можливе для того, щоб захистити безпеку у вільній демократичній країні", - сказала Меркель.

зокрема, Меркель представила план з 9 пунктів щодо покращення ситуації з безпекою, такі як створення центральної інформаційної системи про біженців в ЄС і системи раннього попередження про можливі терористичні загрози з боку радикалів, дозвіл на використання бундесверу у внутрішніх операціях і розширення превентивних заходів.

"Нападу біженців у Німеччині - це знущання над тими людьми, які їм допомагають, над тими мігрантами, які дійсно потребувала захисту", - заявила канцлер ФРН.

Новини України за 28 липня: звільнення посла РФ в Україні і зниження облікової ставки НБУ

Фото: Канцлер ФРН Ангела Меркель представила свій план з безпеки ЄС

США розкритикували нарощування військ Росії в Криму

США критикують нарощування угруповання військ на південно-заході Росії і в окупованому Криму. Про це на брифінгу заявив офіційний представник Державного департаменту США Джон Кірбі, передає Deutsche Welle.

За словами Кірбі, подібні дії перешкоджають припиненню насильства і зусиллям деескалації конфлікту на сході України. У Держдепі підкреслили, що Крим є територією.

"Ми не дозволимо перемальовувати кордони Європи під дулом пістолета", - заявив Кірбі. Він зазначив, що США чекають від Росії повного виконання мінських домовленостей.

Новини України за 28 липня: звільнення посла РФ в Україні і зниження облікової ставки НБУ

Фото: Офіційний представник Держдепу США Джон Кірбі закликав РФ до виконання мінських угод

Турецькі власті мають намір закрити 131 ЗМІ

Турецькі влади в рамках дії режиму надзвичайного стану розпорядилися закрити 131 ЗМІ, повідомляє CNN Turk. В країні будуть закриті 3 інформаційних агентства, 16 телеканалів, 23 радіостанції, 45 газет, 15 журналів і 29 видавничих будинків.

Серед видань, робота яких буде заборонена, - агентство і радіостанція Chian, газети Nazar, Zaman і today's Zaman, телеканал Yumurcak.

Новини України за 28 липня: звільнення посла РФ в Україні і зниження облікової ставки НБУ

Фото: влада Туреччини посилили тиск на ЗМІ