ua en ru

Новини України за 16 березня: два роки окупації Криму і чергова відставка Пивоварського

Новини України за 16 березня: два роки окупації Криму і чергова відставка Пивоварського Фото: 16 березня виповнилося два роки з дня окупації Криму Росією

Найголовніше за середу

Новини України та світу за 16 березня: Пивоварський в черговий раз збирається піти у відставку, 16 березня виповнилося два роки з дня окупації Криму, профільний комітет рекомендує парламенту звільнити Шокіна, Трамп і Клінтон лідирують в праймеріз у США, а Порошенко підписав два документи, що стосуються безпеки.

Пивоварський відлітає у відставку

Слова "Кабмін" та "відставка" на слуху. Правда на цей раз звучать вони не по відношенню до самого прем'єра, а по відношенню до одного з його підлеглих. Джерело в АП повідомило про те, що міністр інфраструктури Андрій Пивоварський планує полетіти у відпустку в Каліфорнії, а повертатися звідти не збирається. Глава МІУ заявив, що йде у відставку ще в грудні 2015 року. Однак у лютому піддався умовлянням Яценюка і погодився продовжити роботу. У той же час, в прес-службі міністерства повідомили, що хоч Пивоварський і залишився в уряді, грудневе заяву про відставку він не забирав. Загалом, доля Кабміну туманна, а за словами нардепа з Народного фронту Вікторії Сюмар, вихід з політичної кризи буде обговорюватися ще як мінімум два тижні, так як наступний тиждень для ВР не сесійний.

Новини України за 16 березня: два роки окупації Криму і чергова відставка Пивоварського

Фото: голова МІУ в черговий раз намагається піти у відставку

Друга річниця анексії Криму

Вчора, 16 березня, була вже друга річниця окупації Криму Росією і так званого "кримського референдуму". За цей час Україна так і не просунулася в питанні повернення анексованого півострова. По суті, цими питаннями займаються Меджліс кримсько-татарського народу і експертне співтовариство. Міжнародна позиція з приводу окупації Криму залишається незмінною. Зокрема, в Держдепі США заявили, що Америка не визнає силовий переділ кордонів в 21 столітті, і закликали повернути півострів Україні. Втім, на думку експертів, цей процес займе щонайменше років 10.

Новини України за 16 березня: два роки окупації Криму і чергова відставка Пивоварського

Фото: вчора виповнилося два роки з дня окупації Криму Росією

Ще одна відставка

Слідом за відходом Пивоварського заговорили ще й про відставку Шокіна. Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронних органів рекомендував парламенту звільнити генпрокурора. За це Рада може проголосувати вже в ході сьогоднішнього засідання. Зазначимо, що Шокін сам написав заяву про відставку, а відразу після цього пішов то у відпустку, чи то на лікарняний. Втім, в ГПУ звільнення свого керівника не вірять, кажуть, що голосів не вистачить, навіть підписи в парламенті за відставку генпрокурора-корупціонера не змогли зібрати. І в продовження теми боротьби з корупцією - вчора були обрані та затверджені Кабміном два останніх члена Національного агентства з питань запобігання корупції. Це означає, що орган нарешті зможе почати роботу. Зазначимо, що за словами Гройсмана, саме запуск НАПК і закон про електронне декларування були останніми проблемними питаннями на шляху до безвізового режиму.

Новини України за 16 березня: два роки окупації Криму і чергова відставка Пивоварського

Фото: сьогодні Рада може проголосувати за відставку Шокіна

Другий "супервівторок"

У США тривають проміжні вибори. За результатами другого "супервівторка" лідерами праймеріз залишаються кандидат від демократів Хілларі Клінтон і республіканець Дональд Трамп. Зокрема, Клінтон отримала перемогу у Флориді, Північній Кароліні, Огайо та Іллінойсі, однак поступилася перемогу своєму основному конкуренту Берні Сандерсу в Міссурі. У свою чергу, Трамп лідирував в Іллінойсі, Північній Кароліні та Флориді, а в Огайо програв місцевому губернатору Джону Кейсику. Варто також відзначити, що кандидат від республіканців Марко Рубіо вийшов з президентської гонки після того, як програв Трампу праймеріз у своєму рідному штаті Флорида.

Новини України за 16 березня: два роки окупації Криму і чергова відставка Пивоварського

Фото: Трамп і Клінтон як і раніше лідирують у проміжних виборах в США

Безпечний Порошенко

Петро Порошенко вчора підписав вчора аж два безпечних документа. Перший з них - Концепція розвитку сектора безпеки і оборони, яка визначає основні загрози для країни, а також передбачає реформування сектора в плані впровадження принципів і стандартів ЄС та НАТО. Другий - Стратегія кібербезпеки України, яка спрямована на боротьбу з інформаційним тероризмом в Інтернеті, а також захист цифрової інформації.

Новини України за 16 березня: два роки окупації Криму і чергова відставка Пивоварського

Фото: Порошенко підписав два документи, що стосуються безпеки

З поганого: Україна опустилася в рейтингу щастя ООН до 123 місця.

З хорошого: податкова знайшла в Україні 903 мільйонера.

Читайте також: авторські матеріали про те, що обіцяє Яценюк для збереження свого кабінету в 2016 році, а також про причини виведення військ РФ з Сирії і вплив цього рішення на Україну.