ua en ru

Новини України за 16 лютого: холостий постріл в Кабмін і відставка Шокіна

Новини України за 16 лютого: холостий постріл в Кабмін і відставка Шокіна Фото: прем'єр-міністр Арсеній Яценюк

Головні новини за вівторок

Новини України та світу за 16 лютого: Верховна Рада так і не змогла відправити Кабінет міністрів у відставку, генеральний прокурор Віктор Шокін подав у відставку сам, а Росія повністю заборонила транзит українських фур.

Холоста "куля в лоб"

Можлива відставка уряду після звіту у парламенті обговорювалася вже давно. У вівторок депутати оперативно зібрали 150 підписів за недовіру Кабміну, але на голосування постанови про відставку не вистачило голосів. Назбирали всього 194 226. Не голосував, природно, "Народний фронт", а також близька до бізнесменові Ігорю Коломойському група "Відродження", а близькі до бізнесменові Рінату Ахметову нардепи з "Опозиційного блоку" і зовсім пішли із залу. Правда, парламент визнав роботу уряду незадовільною і його програму на 2016 рік не затвердив. Так що імунітету у прем'єра Арсенія Яценюка на рік немає.

У відставку з відпустки

Президент Петро Порошенко несподівано закликав піти у відставку генпрокурора Шокіна (чого від нього давно чекали і в Україні, і закордоном) і прем'єра Яценюка. Шокін президента послухав і у відставку подав, а Яценюк немає. Правда, потім з'ясувалося, що генпрокурор ще з понеділка перебуває в відпустці, так що звільнити його поки не можна.

Під шумок

Звіт Кабміну депутати перенесли з ранку на 16:00 вівторка, а до цього почали плідно приймати різні закони. Під шумок Рада таки прийняла одіозний закон про те, що партії можуть змінювати свої виборчі списки після виборів. Закон вже обізвали "партійною диктатурою", а Комітет виборців України Порошенко попросив його ветувати.

Повна заборона

Торгова війна між Росією і Україною набирає обертів. У вівторок Росія повністю заборонила транзит українських фур по своїй території. Російська сторона вважала це адекватною відповіддю на блокування російських фур в Україні. Всього в Росії зупинили 324 українських вантажівки. Міністерство інфраструктури України домовилося про повернення їх додому.

З поганого: Росія і країни ОПЕК домовилися заморозити рівень видобутку нафти, долар продовжує зростати по відношенню до гривні.

Читайте також авторську колонку про те, що робити з українськими дорогами на відновлення яких потрібно 8 тис. років.