ua en ru

Новини України за 16-18 вересня: форум YES і загибель Таранова

Новини України за 16-18 вересня: форум YES і загибель Таранова Фото: Андрій Таранов

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 16-18 вересня: заступник голови АП Андрій Таранов розбився на водному мотоциклі, в Києві пройшов 13-й форум "Ялтинська європейська стратегія" (YES, Кабмін затвердив більш істотне підвищення ставок акцизного збору, ніж обіцяв, ЄС дав Україні 16 млн євро на розвиток антикорупційних структур, Україна ввела санкції проти причетних до переслідування політв'язнів у РФ, в Росії пройшли вибори в Держдуму, а Євросоюз перебуває в критичній ситуації

Заступник голови АП Таранов розбився на водному мотоциклі

Вчора розбився на водному мотоциклі заступник глави АП Андрій Таранов. Як відомо, він зіткнувся з баржею біля Гаванського мосту і загинув на місці. Факт загибелі Таранова підтвердив спікер Національної поліції Ярослав Тракало. "Дійсно є летальний випадок на воді. Загинув Андрій Таранов... скутер зіткнувся з іншим плавзасобом. Однак подробиці можна буде повідомити пізніше, після проведення всіх експертиз", - заявив він. Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 291 КК (порушення чинних на транспорті правил). Також поліція проведе експертизу технічного стану гідроцикла.

Форум YES

У Києві з 16 по 18 вересня пройшов 13-й форум "Ялтинська європейська стратегія" (YES. У перший день центральною подією став виступ президента України Петра Порошенка. Так, у своїй промові він закликав світове співтовариство ввести нові секторальні санкції проти Росії. Також він зазначив, що від Європи він очікує єдності і солідарності з Україною. Крім того, Порошенко анонсував зустріч з Обамою, Клінтон і Трампом.

Збільшення ставок акцизу

Пити і курити не тільки шкідливо, але і дорого. Кабмін затвердив підвищення ставок акцизу на пиво, алкогольні напої і тютюнові вироби. Причому підвищення виявилося більш істотним, ніж було заплановано. Так, акцизний збір на пиво і алкоголь підняли на 20% (кріплені вина - з 7,16 грн /1 л до 8,02 грн, спирт -з 105,80 грн/1 л 100% - ного спирту до 126,96 грн; слабоалкогольні напої з 211,59 грн/1л - 100% спирту до 236,97 грн). А акциз на сигарети з фільтром і без фільтра підвищиться на 30%, з 318,26 грн/1 тис. шт до 413,74 тис. грн/1 тис. шт.

16 млн євро на боротьбу з корупцією

Боротися з корупцією в Україні без грошей неможливо. Тому ЄС виділив 16 млн євро на розвиток українських антикорупційних структур. Крім цього, Євросоюз також надасть парламенту своїх експертів. А ще у нас може з'явиться черговий антикорупційний орган – антикорупційний суд. І як зазначив Єгора Соболєва, "створення антикорупційного суду є завданням цієї осені". За його словами, європейські партнери дуже хочуть надати нам безвізовий режим, але не можуть, так як ми погано боремося з корупцією.

Вибори в Держдуму РФ

У неділю у Росії відбулися вибори в Держдуму. Незважаючи на всі суперечки з цього приводу, дільниці для голосування в генеральному консульстві Росії в Одесі і в російському посольстві в Києві відкрилися. Однак без інцидентів не обійшлося. Так, в Одесі виникли сутички з-за спроби Правого сектора заблокувати вхід в будівлю консульства. У Києві біля посольства РФ зібралися протестуючі, один з яких кидав яйця у бажаючий взяти участь у виборах. Його затримала поліція. Однак серйозних порушень не було.

Нові санкції проти РФ

РНБО вирішив застосувати санкції проти причетних до переслідування українських політв'язнів в Росії. "Зокрема, мова йде про представників правоохоронних та судових органів РФ, відповідальних за незаконне переслідування громадян України Олега Сенцова, Олександра Кольченко та інших, які були неправомірно затримані, засуджені, і досі незаконно утримуються на території Росії", - йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

ЄС проблемний

Ангела Меркель заявила про те, що Європейський Союз перебуває у критичній ситуації. Сказала вона це в ході неформального саміту ЄС в Братиславі. А зібралися там, щоб обговорити ситуацію після виходу Великобританії з ЄС. Ще один гарний меседж прозвучав у Києві в ході форуму YES. Голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер назвав ЄС "неефективною структурою". Він зазначив, що говорити про розпад Євросоюзу "буде абсолютним перебільшенням", однак додав, що "країни, починаючи з України, включно з Німеччиною і США, - все страждають від певних проблем".

Читайте також: авторські матеріали про те, що соратників Олега Тягнибока більше не звинувачують у тероризмі, а також репортаж з відкриття форуму YES.