ua en ru

Новини за 7-9 жовтня: пред'явлення звинувачень Сущенко і вибори в Грузії

Новини за 7-9 жовтня: пред'явлення звинувачень Сущенко і вибори в Грузії Фото: Роман Сущенко

Найголовніше за п'ятницю і вихідні

Новини України та світу за 7-9 жовтня: Роману Сущенко пред'явлено офіційне звинувачення в шпигунстві, в Грузії відбулися вибори в парламент, Нобелівську премію миру отримав президент Колумбії Сантос, в Міноборони повідомили про завершення відведення військ в районі Петровського, уряд Німеччини підтвердило розгляд нових санкцій проти РФ за Сирії, НАБУ допитало Авакова з "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, а число жертв урагану "Метью" зросла майже до 900 осіб

Звинувачення Сущенко

Марк Фейгін розповів про те, що затриманому в Москві українському журналісту Роману Сущенко пред'явили офіційне звинувачення. Також адвокат повідомив, що Сущенко не має намір у п'ятницю давати свідчення слідчому у якості обвинуваченого, так як у нього не було можливості поспілкуватися з адвокатом і узгодити позицію. У свою чергу, Петро Порошенко заявив, що українських дипломатів допустять до Сущенко наступного тижня.

Вибори в Грузії

у суботу В Грузії відбулися парламентські вибори. Громадяни обирали 150 депутатів на чотири роки. У виборах брали участь 19 партій і 6 передвиборних блоків. У парламент пройшли 77 депутатів за пропорційною системою, 73 – за мажоритарною. Так, вже в неділю стало відомо, що за результатами обробки бюлетенів з 99,41% дільниць, до парламенту Грузії проходить лише дві політсили: правляча партія "Грузинська мрія - Демократична Грузія", яка набирає 48,61%, і "Єдиний національний рух" - 27,04%. Проросійський "Альянс патріотів" поки не долає 5%-й бар'єр по пропорційній системі. Нинішній його результат - 4,99% голосів. Очікується, що в разі проходження АПГ повинен отримати 5 мандатів, ЕНД - 25, ГМ - 47.

Вручення Нобелівської премії миру

У п'ятницю присуджено ще одна Нобелівська премія. Так, премію миру отримав президент Колумбії Хуан Мануель Сантос з формулюванням "за його рішучі зусилля для припинення громадянської війни, яка тривала понад 50 років і забрала життя більше 220 000 колумбійців". Нагадаємо, що дві останні нагороди будуть вручені 10 і 13 жовтня.

Розведення військ

На Донеччині тривають спроби розвести війська. Так, у п'ятницю цей захід було проведено на ділянці Богданівка-Петровське. І як відзначили в Міноборони, сталося це успішно. Як повідомив спікер АП з питань АТО Андрій Лисенко, "сили АТО відійшли на 1 км на захід і зайняли нові раніше облаштовані позиції".

Німецькі санкції проти РФ

Німеччина серйозно задумалася про нові санкції проти РФ з-за дій в Сирії. "Залишити тяжкі воєнні злочини без наслідків і санкцій було б скандалом", - заявив Норберт Реттген, депутат від партії канцлера Ангели Меркель Християнсько-демократичний союз". Пізніше влада Німеччини підтвердили розгляд нових санкцій проти Росії через Сирії.

Допит Авакова в НАБУ

У НАБУ повідомили про те, що допитали Арсена Авакова в рамках справи про "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. "Під час допиту міністр пояснив детективам НАБУ, яким чином і звідки до нього потрапили записи", - йдеться в повідомленні. Однак більше ніяких подробиць не повідомили. Кажуть, це таємниця слідства.

Ураган "Меттью"

В результаті урагану "Метью" кількість жертв на Гаїті досягло 842 людей, ще десятки тисяч позбулися будинків. Також, повідомляється, що в американському штаті Флорида зареєстровано 4 загиблих із-за стихії. Разом з тим, повідомлень про істотні пошкодження у містах і населених пунктах немає. Крім того, вчора ураган досяг берегів американського штату Південна Кароліна. Ураган "Метью" виявився найпотужнішим у басейні Карибського моря за останні десять років, досягнувши найвищої, п'ятої категорії за шкалою Сафіра-Сімпсона, швидкість вітру сягала 230 км/год.

Читайте також: авторські матеріали про те, як Андрій Парубій не допустив введення візового режиму з Росією, якого сам же і домагався, про те, як МВФ пропонує "лікувати" українські банки, про те, де Верховна Рада шукає гроші на їх будівництво та ремонт, а також інтерв'ю з директором держпідприємства "Укрмедпроектбуд" Дмитром Блазнівським.