ua en ru

Новини за 19 жовтня: тривала зустріч "нормандської четвірки" і нові правила розрахунку курсу гривні

Новини за 19 жовтня: тривала зустріч "нормандської четвірки" і нові правила розрахунку курсу гривні Фото: відкрита частина зустрічі "нормандської четвірки"

Найголовніше за середу

Новини України та світу за 19 жовтня: зустріч "нормандської четвірки" в Берліні затягнулася, офіційний курс гривні з 1 листопада буде розраховуватися по-новому, Кабмін схвалив стартову ціну ОПЗ на рівні 200 млн доларів і створив Офіс з залучення та підтримки інвестицій, а екс-міністр транспорту Польщі Новак очолив "Укравтодор".

Зустріч нормандської четвірки

Вчора ввечері всі з нетерпінням чекали підсумків зустрічі "нормандської четвірки". Однак так і не дочекалися і пішли спати. Спочатку анонсувалося, що переговори почнуться о 18:30, але через запізнення Путіна зустріч зрушилася на 20:00. Як і було заплановано, спочатку Порошенко, Меркель і Олланд провели тристоронні переговори. А після прибуття президента РФ почалася вже безпосередньо зустріч "нормандської четвірки". Очікувалося, що триватиме вона близько двох годин, і за підсумками о 22:00 відбудеться брифінг. Але вже в 22:30 стало зрозуміло, що переговори затягуються. Коли пішов уже четвертий годину зустрічі, було оголошено перерву, після якого переговори продовжилися. Правда, під час тайм-ауту ніхто не давав жодних коментарів, і не прогнозував приблизний час закінчення зустрічі.

Нові правила розрахунку курсу гривні

Рахуватимуть по-новому. У НБУ вирішили відповідати практиці розвинених країн і змінити методику визначення офіційного курсу гривні до іноземних валют, в тому числі і до долара США. На даний момент розраховується офіційний курс як середньозважений курс продавців і покупців і відбивав курс за угодами між банками, банками і їх клієнтами, банками і НБУ, НБУ та його клієнтами. А після змін Нацбанку з 1 листопада розрахунок буде включати тільки угоди між банками, а також банками і НБУ. За словами директора департаменту відкритих ринків НБУ Сергія Пономаренка, це дозволить більш об'єктивно відображати вартість гривні по відношенню до іноземних валют.

Нова стартова ціна ОПЗ

Друга спроба продати ОПЗ. Кабмін схвалив умови повторного конкурсу та визначив стартову ціну пакета акцій на рівні 200 млн доларів (5,16 млрд гривень). У свою чергу, глава ФДМ Ігор Білоус заявив, що конкурс буде вважатися таким, якщо цією пропозицією зацікавляться менше двох покупців. Сам Білоус попит на виставляється об'єкт визначає як "середньо активний".

Новий глава Укравтодору

Ще один польський менеджер став на чолі українського інфраструктурного підприємства. Кабмін призначив головою Укравтодору екс-міністра транспорту Польщі Славоміра Новака. Як відомо з біографічної довідки, з 2016 року він став громадянином України, а також є власником компаній "AspisConsulting" і "EuropePartnersLtd".А залишив посаду міністра транспорту Польщі він в 2013 році після скандалу навколо придбання швейцарських годинників, які він не вказав у декларації. Йому загрожувало до 3 років в'язниці, проте справа завершилася штрафом.

Створення офісу з підтримки інвестицій

День у Кабміну вчора був дуже плідний. Крім перерахованого вище, уряд також створило Офіс по залученню і підтримці інвестицій. Це відомство у своїй діяльності буде сприяти поліпшенню бізнес-клімату в Україні, що в свою чергу призведе до економічного зростання країни.Директором новоствореного Офісу призначений канадський юрист Данило Білак.