ua en ru

Новина про нову ціну на газ позитивно вплине на акції хімпідприємств, негативно- на акції приватних нафтогазових компаній, - аналітики.

Новина про нову ціну на газ позитивно вплине, перш за все, на акції хімпідприємств(«Стирол») і може мати позитивний вплив на металургійні компанії («Азовсталь», Єнакіївський металургійний завод, Металургійний комбінат ім. Ілліча, Алчевський меткомбінат і «Запорожсталь»). Таку думку висловив аналітик Phoenix Capital Олександр Макаров.

«Ми чекаємо зростання інтересу до акцій металургів на фоні позитивних очікувань на ринку, - відзначив аналітик. - Зазвичай на подібні новини ринок реагує вельми позитивно і це може привести до зростання котирувань по сектору на 5-10% в найближчий тиждень».

За його словами, нижчі ціни на газ для України поза сумнівом позитивні для металургійних заводів в довгостроковій перспективі. Проте прямого впливу наразі на економіку підприємств мати не буде. Досі металурги отримують газ за пільговими цінами на рівні 260 доларів за тисячу кубометрів без ПДВ, тоді як навіть при імпортній ціні російського газу в 234 доларів, економічно обгрунтована ціна реалізації їм газу повинна бути на рівні як мінімум 290 доларів. Тому підвищення цін на газ для металургів в другому півріччі 2010 р. неминуче, вважає О.Макаров.

«Загальний вплив новини позитивний, оскільки дає галузі позитивний ефект в довгостроковому періоді, - підкреслив він. - Зниження цін на газ на 100 доларів за тисячу кубометрів дозволить знизити собівартість виробництва в середньому по галузі орієнтовно на 20 доларів на тонну прокату, що при ринкових цінах на газ скоротило б витрати заводів на 4%».

В той же час новина негативно позначиться на акціях приватних нафтогазових компаній, що торгуються на Лондонській біржі і працюють в Україні - JKX Oil & Gas і Regal Petroleum, вважає аналітик Phoenix Capital Сергій Петренко.

«Для цих компаній знижка на газ з боку Росії означає похмурі перспективи продажу газу власного видобутку за високими ринковими цінами, - відзначив він .- Річ у тому, що приватні компанії зі своїми продажами конкурують з державним «Нафтогазом». Тепер, коли Україна купуватиме дешевий російський газ, «Нафтогаз» може дозволити собі не підвищувати тарифи на газ для промислових споживачів - і, як наслідок, приватні нафтогазові компанії не зможуть підвищити свої ціни до вищого ринкового рівня через ризики втратити споживачів на користь «Нафтогазу».

В цілому новина позитивно позначиться на макроекономічних показниках України, оскільки знизить бюджетне навантаження по фінансуванню дефіциту «Нафтогазу», що раніше підвищувалось за рахунок різниці між закупівельними цінами на газ і цінами реалізації на внутрішньому ринку, сказав С.Петренко. Для промислових споживачів, низька ціна на газ дозволить поліпшити конкурентоспроможність, збільшити виробництво і збут продукції, а також позитивно позначиться на рентабельності підприємств.