ua en ru

Новообраній владі прийшов час задуматися про правильність західного вектора інтеграції України, - Медведчук

Для новообраної української влади прийшов час задуматися, наскільки правильним є вибір західного вектора економічної інтеграції України.

Для новообраної української влади прийшов час задуматися, наскільки правильним є вибір західного вектора економічної інтеграції України. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

Лідер "Українського вибору" нагадав цифри, озвучені міністром фінансів України Олександром Шлапаком, згідно з яким до кінця поточного року втрати України від розриву торговельних відносин з Росією досягнуто 5 млрд дол. Вже сьогодні з-за різкого зниження товарообігу між нашими країнами збитки вітчизняних виробників склали близько 3,5 млрд дол.

Як зазначає політик, найбільше від втрати російського ринку збуту постраждали аграрний сектор, харчова промисловість і машинобудування. Ці галузі значно скоротили обсяги продажів у РФ, оскільки завжди були орієнтовані саме на російського покупця. Раніше на РФ припадала половина всіх зарубіжних поставок українського машинобудування. Ряд провідних українських підприємств постачав на російський ринок локомотиви, вагони, електродвигуни, генератори і багато іншого.

"Хочу наголосити: все це продукція з високою доданою вартістю! Сьогодні багато раніше прибуткові підприємства зупинені або насилу зводять кінці з кінцями, намагаючись отримати хоч якесь замовлення, щоб забезпечити роботою своїх співробітників, виплатити зарплати, зберегти високопрофесійних фахівців. Але з кожним днем робити це все складніше і складніше. Торгові війни, заборону поставок в РФ продукції військового і подвійного призначення, двостороннє ембарго обвалили промислове виробництво в Україні. Економічна криза (та ще в умовах режиму жорсткої економії, нав'язаного МВФ) призвів до зростання безробіття і катастрофічного зубожіння громадян", - пояснює Медведчук.

У зв'язку з цим, на думку лідера "Українського вибору", сьогодні, після переобрання Верховної Ради України, для української влади прийшов час задуматися: наскільки правильним є вибір західного вектора економічної інтеграції.

"Враховуючи те, що Росія протягом десятиліть була основним стратегічним партнером України, саме курс на Схід, на розвиток економічного та торговельного співробітництва з країнами Митного союзу є для нас перспективним і вигідним. Відновлення відносин з РФ допомогло б вивести українську економіку з кризи, повернула в країну російські замовлення та інвестиції. Але це можливо тільки в тому випадку, якщо офіційний Київ проявить політичну волю і мужність і зробить все необхідне для відновлення не лише добросусідські, а й партнерських взаємовідносин з Росією. У новому парламенті, в якому радикально налаштовані політсили не будуть мати такого сильного впливу, зробити це цілком реально. Це визнають і європейці. Глава делегації ПАРЄ в Україні Крістофер Чоуп заявив, що не бачить перешкод для міцних взаємин Києва і Москви при новому складі Верховної Ради. Відстоювання економічних інтересів країни - ось головне завдання для нової політичної еліти", - заявляє Медведчук.

Таким чином, на думку політика, зараз в України з'явився реальний шанс переламати ситуацію і стати на шлях відновлення.

"Якщо в переобраною Верховній Раді, а потім у знову сформованому уряді буде розуміння цього, якщо для міністрів і депутатів інтереси держави стануть важливіше особистих амбіцій, то Україна зможе поступово оговтатися від кризи. В іншому ж випадку ми можемо стати свідками самого глибокого падіння економіки України за всі роки незалежності і втрати економічної незалежності країни", - додає Медведчук.