ua en ru

Нове керівництво МінЖКГ йде шляхом посилення каральних функцій держави, а не стимулювання розвитку нових технологій, - експерт.

Новий уряд повторює на концептуальному рівні основні помилки попереднього в контексті вирішення проблеми модернізації системи ЖКГ. Головна ставка робиться на посилення каральних функцій держави, а не стимулювання розвитку нових послуг і нових технологій. Так прокоментував результати засідання робочої групи «Реформа ЖКГ» у профільному міністерстві директор «Агентства моделювання ситуацій» Віталій Бала.

«Чиновники в черговий раз йдуть шляхом залякування населення та учасників ринку відповідальністю за невчасні розрахунки та різні порушення у сфері ЖКГ, головним з яких є установка несанкціонованих опалювальних систем та ін. роботи. У той же час, самі комунальні підприємства не в змозі надати якісну послугу населенню. Тому, введення різного роду каральних механізмів, покликаних, на думку уряду, підвищити відповідальність населення та учасників ринку, не будуть мати належного ефекту. Завдання держави забезпечити умови для реалізації нових якісних послуг, на основі нових технологій. І тільки після всього цього можна говорити про підвищення платіжної дисципліни населення», - відзначив експерт.

На думку В.Бали, нові представники влади повторюють помилки попередньої, до кінця не усвідомлюючи суті проблеми реформування ЖКГ.

«Очевидно, що нинішній уряд, так само як і попередній міністр, не до кінця усвідомлюють сутність реформ ЖКГ. Це означає, що нас будуть чекати виступи громадян, акції політичних сил та організацій типу Комунального фронту, які «завалять» мерії міст нечистотами, сміттям і розбитими колесами. Інші стимули очевидно не спрацюють», - підкреслив В.Бали.