ua en ru

Нова хмара вулканічного попелу утворила "повітряну пробку" над північною Атлантикою.

Нова величезна хмара попелу, викинута ісландським вулканом Ейяф'яллайокудль, поширилася над північною Атлантикою приблизно на 2 тис. км. і утворила своєрідну "повітряну пробку" в численних авіаперельотах між Європою та Північною Америкою, передає Associated Press з посиланням на європейських авіадиспетчерів.

За прогнозами метеорологів, шлейф попелу за сьогоднішній день може розтягтися від південної частини Гренландії до північного заходу Іспанії. Понад 40 авіаліній були вимушені забезпечити близько 600 рейсів додатковим пальним, оскільки, зважаючи на пробки, що утворилися, час перельотів збільшився в середньому на 2 години.

Представники служб повітряної безпеки підкреслили, що загрози повторного закриття аеропортів немає, але через поширення хмари попелу в південному напрямку обмежено доступ для трансатлантичних перельотів, що створює утруднення для перельотів над Іспанією.

Доки вулканічні викиди не припиняться, ключовим чинником, що визначає авіасполучення над Європою, будуть атлантичні вітри. Якщо вони візьмуть курс на північний схід, у бік безлюдної Арктики, небезпека для перельотів скоротиться до мінімуму. Проте вона зросте за південних вітрів.