ua en ru

Нове відео розстрілу на Майдані є дуже важливим доказом, - Горбатюк

Нове відео розстрілу на Майдані є дуже важливим доказом, - Горбатюк Фото: Сергій Горбатюк розповів про розстріли на Майдані

Протягом року у прокуратури не було ні одного відео, яке б давало повну картину

Нове відео подій на Інститутській в лютому 2014 року можна використовувати як доказ. Про це заявив голова управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк в неділю, 19 лютого, в ефірі програми "Факти тижня. 100 хвилин з Оксаною Соколовою".

"На сьогоднішній день це анонім, тому потрібно провести роботу по ідентифікації і людину, що його знімав, і місця, яке тут знято", - сказав Горбатюк.

Як повідомлялося раніше, відео, яке отримали представники потерпілих, вперше показали на судовому засіданні 14 лютого і його долучили до справи.

"Це відео більш інформативне, тому що охоплює велику площу, у нього краща якість і, найголовніше, воно дозволяє побачити одночасно правоохоронців і протестувальників - момент пострілу і падіння, що дозволяє використовувати його, у тому числі, як доказ. Тому що дійсно, видно напрямок, в якому цілиться, ми бачимо постріл, ми бачимо падіння протестувальника", - додав Горбатюк.

За його словами, протягом року у прокуратури не було ні одного відео, яке б давало повну картину.

Прокуратура підозрює в розстрілах на Майдані 25 екс-"беркутівців"

Також він розповів про те, що, за версією слідства, люди в чорному одязі з жовтими стрічками, які стріляють з-за вантажівок, це екс-"беркутівці".

"Про підозру повідомлено 25-м "беркутівцям", яким інкримінують те, що вони перебували на вулиці Інститутській з жовтими пов'язками. Більшість з них були зі своєю штабною вогнепальною зброєю і застосовували її до протестуючих. Саме в цьому вони звинувачуються. 5 з них зараз знаходяться на лаві підсудних, ще 21 - в розшуку", - пояснив Горбатюк.

Також він розповів, що 16 підозрюваних вже були знайдені в РФ, але судити їх в Україні або допитати не представляється можливості.

"16 з них (21 екс-"беркутівців", оголошених в розшук, - ред.) знайшли. Генпрокуратура РФ підтвердила їх перебування в РФ. Але 14-м з них дано громадянство РФ, тому нам відмовили в їх видачі. Двоє з них отримали право на тимчасовий притулок і теж з цих причин нам відмовили", - розповів він.

За словами, Горбатюка, Інтерпол по всіх злочинах, які стосуються протидії протестним акціям, а також стосуються високопоставлених чиновників і правоохоронців відмовив в оголошенні в розшук, бачачи в цьому політичне переслідування.

Нагадаємо, за злочини на Майдані засуджений тільки один обвинувачений.