ua en ru

Новинський: церковне питання стало елементом передвиборної технології Порошенка

Новинський: церковне питання стало елементом передвиборної технології Порошенка Фото: Вадим Новинський (opposition.org.ua)

Новинський пояснив, чому залишив залу під час щорічного послання президента до парламенту

Церковне питання стало елементом передвиборної технології президента Петра Порошенка. Про це заявив народний депутат від "Опозиційний блок" Вадим Новинський в кулуарах Верховної ради в четвер, 20 вересня, передає прес-служба політсили.

Новинський пояснив, чому разом з колегами-опозиціонерами, покинув зал під час щорічного послання президента до парламенту.

"Ми стали виходити в той момент, коли президент в черговий раз торкнувся теми церкви і дозволив собі явно провокаційні висловлювання. Цим я хотів показати свою незгоду з тим, що він говорив з трибуни. Тому що це було виступ не президента, а кандидата в президенти України", - зазначив народний депутат.

За словами Новинського, у своєму посланні глава держави не сказав про те, як забезпечити врегулювання ситуації на Донбасі і відновити зростання економіки.

Новинський підкреслив, що церковне питання став елементом передвиборної технології Порошенка. "У виступі президента з погрозою в голосі було сказано про те, що ті, хто залишить УПЦ, будуть перебувати під захистом держави. А ті, хто залишиться, не будуть?", - уточнив Новинський.

Він зазначив, що подолання "церковного розколу" є найважливішою умовою надання автокефалії.

"Ми виступаємо не проти автокефалії. Ми виступаємо проти шляхів, якими нас намагаються до неї призвести. Адже автокефалія може бути дана тільки законним способом. Церквою керують церковні закони і традиції. Так от, для того, щоб вона була надана законним шляхом, необхідно, щоб був подоланий розкол в церкві в тій чи іншій країні. А шлях, який пропонує Порошенко, призведе лише до поглиблення розколу в суспільстві і до того, що в Україні вже ніколи не буде єдиної православної церкви. Вона буде розділена на століття", - підкреслив Новинський.

Політик упевнений, що віруючі вийдуть на захист своїх святинь.

Новинський також прокоментував слова президента про курс України на вступ до НАТО. На його думку, відповідне питання має вирішуватися на загальнонаціональному референдумі, а не в сесійній залі Верховної ради.