ua en ru

Новинський вважає, що Всеправославний Собор поставив крапку в питаннях автокефалії УПЦ

Новинський вважає, що Всеправославний Собор поставив крапку в питаннях автокефалії УПЦ

Всеправославний Собор, який закінчив 26 червня свою роботу на Криті, серед важливих рішень, що регламентують життя церкви, прийняв рішення "Про автономію і спосіб її проголошення". Результати Собору прокоментував народний депутат Вадим Новинський на своїй сторінці в Facebook.

"По суті, визнано, що автономію, як і автокефалію, церква може отримати виключно за згодою киріахальної Церкви (Церкви-Матері). Для Української Православної Церкви (УПЦ) - це Російська Православна Церква (РПЦ), з якою УПЦ є в канонічній єдності. Цей пункт поставив крапку в інсинуаціях, які активно пропагувалися окремими єресіархами і недалекими політиками-демагогами в Україні", - написав Новинський.

На його думку, "фактично, Всеправославний Собор визнав, що в Україні є єдина канонічна церква – УПЦ на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм, і всі спроби переглянути питання її канонічності на користь інших релігійних об'єднань не вітаються православним світом".

Вадим Новинський назвав позицію 245 депутатів Верховної Ради, які напередодні Собору виступили з заявою про автокефалію, "авантюрою і політиканством", які зазіхають на "релігійну сферу, які порушують Конституцію, а також виступають на стороні церковних розкольників і єресіархів".

"Упевнений, що рішення Всеправославного Собору закриють питання про надання автономії або автокефалії "церкви Філарета", знизять градус пристрастей в навкологрелігіозних суперечках, а в Україну знову повернуться міжконфесійний мир і злагода між віруючими. Головний підсумок для України простий – всупереч бажанням єресіархів і окремих політиків, всі здорові сили країни повинні бути спрямовані на відновлення єдності нації, на зшивання того, що порвалося і подолання розколу в умах і серцях", - написав народний депутат.

Також він заявив, що "Блаженніший митрополит Онуфрій благословив всеукраїнський хресний хід, що стартує з Свято-Успенської Почаївської Лаври на заході країни і Свято-Успенської Святогірської Лаври на сході, і закликав всіх вірних православної церкви приєднатися до нього і прийти в Київ, щоб підтвердити свою відданість справі миру".

"Тим самим, Православна Церква своїм прикладом продемонструє шлях до миру і єдності в Україні в надії на те, що цей шлях приведе до відродження країни та її розвитку", - вважає депутат.

Нагадаємо, що з 16 по 26 червня на Криті під головуванням Константинопольського патріарха Варфоломія пройшов Святий і Великий Собор, за підсумками якого православна церква заявила, що вона є єдиною церквою.

"Православна церква — це не федерація церков, а єдина церква", — йдеться в посланні, яке було зачитано після спільної літургії в соборі Святих Петра і Павла у місті Ханья.

Собор торкнувся також і ряду інших питань, зокрема, відносин з державою. Православна церква не втручається в політику, але виступає в захист прав людини і вважає неприпустимим втручання держави в особисте життя громадян, порушення їх прав, йдеться в посланні.

Також учасники Собору засудили війни, військові втручання, вбивства, руйнування християнських пам'яток, які відбуваються на Близькому Сході та в інших регіонах.