ua en ru

Новинський вважає голосування в ПАРЄ беззастережною перемогою опозиції

Новинський вважає голосування в ПАРЄ беззастережною перемогою опозиції Фото: Вадим Новинський

Політик вважає, що в тексті доповіді на це вказують вимоги та рекомендації до української влади

Голосування 25 січня у ПАРЄ по доповіді моніторингового комітету "Функціонування демократичних інститутів в Україні" є повною і беззастережною перемогою опозиції. Таку думку на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook висловив народний депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський.

"Проголосований документ я вважаю справжньою перемогою української опозиції і свідченням визнання її авторитету в Європі", - написав політик.

Він зазначив, що в тексті доповіді на це вказують вимоги та рекомендації до української влади: "вимога виправити закон про люстрацію, заклик до української влади дотримуватися прав опозиції, стурбованість мовними проектами української влади".

Найголовнішим, на думку Новинського, є те, що в резолюції чітко озвучено вимогу щодо виконання мінських угод про зміни до Конституції щодо децентралізації.

Опозиціонер впевнений, що підготовлений Асамблеєю доповідь, є "серйозним авансом для української влади", можливо, навіть "надміру толерантним і комплементарним по відношенню до неї, тому що "рано говорити про прогрес, швидше про деградацію демократії в країні".

"Дуже важливо, що доповідь була додана наша поправка з вимогою до української влади дотримуватися прав опозиції. На нашу думку, і вона була підтримана нашими європейськими колегами – завдяки умисним діям влади в Україні склалася ситуація, яка виключає рівну політичну конкуренцію. Опозиція зазнає переслідувань і дискримінації. Це стосується як парламентської, так і непарламентської, і несистемної опозиції", - зазначає депутат.

Не менш важливим, за словами Новинського, є те, що ПАРЄ рекомендувала українській владі "припинити експерименти в мовному питанні".

Ще один момент, на який вказав депутат, стосується політики влади в церковному питанні, яка "стала предметом активної дискусії в кулуарах", і була озвучена ним у виступі.

"Наша позиція про неможливість втручання держави в церковні справи знайшла широку підтримку серед делегатів ПАРЄ, втім, як і по інших ключових питаннях. Ми – українська опозиція – докладемо всіх сил для досягнення миру шляхом реалізації "Мінських угод", а також для захисту демократії, прав і свобод всіх без винятку громадян України незалежно від їх політичних поглядів, національності та мови, на якій вони говорять", - резюмував політик.