ua en ru

Новинський в ПАРЄ заявив про дискримінацію мільйонів росіян і російськомовних в Україні

Новинський в ПАРЄ заявив про дискримінацію мільйонів росіян і російськомовних в Україні Фото: Вадим Новинський (novynskyi.com)

За його словами, найближчим часом в Раду буде внесений альтернативний закон "Про освіту"

"Опозиційний блок" зробить все необхідне, щоб нещодавно прийнятий парламентом закон "Про освіту" був скасований. Про це заявив народний депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський в кулуарах Парламентської Асамблеї Ради Європи в Страсбурзі в середу, 11 жовтня, повідомляє прес-служба політсили.

Крім того, за словами політика, найближчим часом до Верховної Ради буде внесений альтернативний закон "Про освіту".

Новинський підкреслив, що у зв'язку з прийняттям "дискримінаційного" закону "Про освіту", на сесії ПАРЄ в Страсбурзі Україна згадується частіше, ніж всі інші країни.

"Цей закон посварив Україну з багатьма країнами-сусідами – з Польщею, Румунією, Болгарією, Угорщиною, Молдовою. У всіх цих країнах – ставлення до цього закону різко негативне. Всі претензії повністю обґрунтовані і ми їх підтримуємо. Але в європейських столицях чомусь мовчать, що величезна кількість російськомовного населення також дискримінується цим законом", - зазначив Новинський.

Політик зазначив, що згідно з переписом населення 2001 року в Україні проживало понад 8 мільйонів росіян, а за різними експертними оцінками в побуті російською мовою спілкується більше половини населення країни.

За його словами, закон "Про освіту" не тільки "вносить розкол у суспільство" і дискримінує українців, але і знижує якість і обсяг освіти, "ставить на межу виживання" профтехосвіту, а також спонукає вчителів до звільнення.

"Фракція "Опозиційного блоку" голосувала у Верховній Раді проти закону "Про освіту". Він порушує Конституцію і Європейську хартію регіональних мов або мов меншин. Відповідно до Основного Закону, держава гарантує національним меншинам право на навчання рідною мовою, а закон "Про освіту" позбавляє українців такого права", - додав парламентарій.

За словами Новинського, "Опозиційний блок" зробить все для того, щоб закон "Про освіту" був скасований.

"Ми звернулися в Конституційний суд для того, щоб закон отримав відповідну оцінку. Ми почали збір підписів по всій країні, і за короткий час було зібрано понад 100 тисяч підписів", - зазначив народний депутат.

Крім того, Новинський повідомив, що фракція готує альтернативний проект закону "Про освіту", який вже найближчим часом буде внесений до парламенту.

"Ми готуємо альтернативний закон, який найближчим часом буде внесений до парламенту. Ми працюємо з усіма міжнародними партнерами з метою роз'яснення нашої позиції і пояснення суті цього закону", - підкреслив він.