ua en ru

Новинський в ПАРЄ розкритикував ситуацію в церковній та мовній сферах України

Новинський в ПАРЄ розкритикував ситуацію в церковній та мовній сферах України Фото: Вадим Новинський

"Опоблок" підготував доповідь про тривожну ситуацію в церковній сфері України

Народний депутат від "Опозиційного блоку", член української парламентської делегації в ПАРЄ Вадим Новинський в Страсбурзі 24 січня розкритикував ситуацію в церковній та мовній сферах України. Про це повідомляє прес-служба "Опозиційного блоку".

Зокрема, за даними політсили, члени української парламентської делегації в ПАРЄ, що представляють "Опозиційний блок", підготували доповідь про "втручання" української влади у справи Української православної церкви, а також про "обурливі" ініціативи щодо мовного питання.

"Ми підготували доповідь про нездорову і дуже тривожну ситуацію в церковній сфері України. Мова йде про спроби втручання нинішньої влади в церковні питання, про спроби поставити найбільшу конфесію – Українську православну церкву – поза законом. Це стосується і тиску на священнослужителів, і внесення законопроектів, які дискримінують УПЦ", - заявив Новинський.

Він також зазначив, що за останні три роки в Україні було захоплено 44 храми УПЦ, а священнослужителі неодноразово піддавалися приниженням і побиттям, 6 священнослужителів були вбиті, і ці справи не були належним чином розслідувані. "Все це робиться під прикриттям патріотичних гасел. В кінцевому підсумку це може призвести до важких наслідків, аж до релігійної війни", - зазначив народний депутат.

За його словами, представники "Опозиційного блоку" в ПАРЄ також звернуть увагу своїх колег на "розкол з мовного питання, що назріває в Україні".

"Недавня ініціатива деяких депутатів про зміни в мовній сфері викликає подив і обурення. Замість того, щоб шукати компроміси і формулу миру, замість того, щоб спробувати подолати розкол в суспільстві, вони ще більше розколюють нашу країну. А історія показує, що будь-яке грубе вторгнення в гуманітарну сферу призводить до важких наслідків. До таких питань треба підходити дуже обережно. Треба всіляко оберігати крихкий міжконфесійний та мовний мир в країні", - заявив Новинський.

Нагадаємо, ПАРЄ прийняла резолюцію з вимогою від Російської Федерації звільнити українських журналістів Романа Сущенка та Миколу Семену, а також режисера Олега Сенцова.