ua en ru

Новинський обіцяє відновити роботу банку "Форум"

Нардеп від Партії регіонів, бізнесмен Вадим Новинський обіцяє відновити роботу банку "Форум".

Нардеп від Партії регіонів, бізнесмен Вадим Новинський обіцяє відновити роботу банку "Форум". Про це він сказав на всеукраїнському з'їзді вкладників банку, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми повинні зробити все для того, щоб вкладники банку не постраждали. Чергового "Еліта-центру", банку "Україна", я впевнений, не буде... найближчим часом ми домовимося і буде відновлена нормальна робота банку...Не треба піддаватися паніці", - сказав власник банку.

Він також повідомив, що його компанія "Смарт-холдинг" з банку своїх грошей не виводила, незважаючи на відтік вкладів за депозитами.

"Ми люди відповідальні. Ми банк не кидаємо. І не кинемо", - сказав депутат.

Новинський повідомив, що зараз обговорюються різні варіанти виходу з ситуації, у тому числі що вимагають змін у законодавстві.
"Якщо знадобиться для вирішення цих питань зміни законодавства, ми його зі Степаном Івановичем (Кубивым, главою НБУ, - ред.) обговорювали, щоб були зроблені відповідні зміни до законодавства щодо регулювання банківської системи... Ми приймемо", - сказав він.
Кубів у свою чергу зазначив, що ці зміни стосуються закону "Про банки і банківську діяльність".

Глава Нацбанку позначив кілька кроків, які, на його думку, допоможуть вирішити проблему з банком "Форум".

Перше, що потрібно зробити, за його словами, - це провести переговори з Європейським банком про те, щоб він не забирав 80 млн дол. з "Форуму" і, таким чином, став пасивним акціонером.

Це, на думку Кубіва, додасть ліквідності банку. "Після підтримки ліквідності мова йде про те, щоб власники банку мають вкласти кошти 1,1 млрд грн...НБУ або Фонду гарантування вкладів...надасть відповідно 1,2 млрд", - сказав глава НБУ.

При цьому, за його словами, необхідно провести ще ряд заходів, наприклад, скоротити персонал і заборонити виплату бонусів співробітникам.

Голова Фонду гарантування вкладів Василь Пасічник у свою чергу запевнив, що вклади до 200 тис. грн бажаючі зможуть отримати приблизно через 2 тижні після завершення необхідних процедур по інвентаризації банку.
Нагадаємо, виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) 28 лютого 2014 р. прийнято рішення №14 і №15 про введення тимчасових адміністрацій та призначення уповноважених осіб ФГВФО на тимчасову адміністрацію в банки "Форум" і "Меркурій".

Холдинг Новинського володіє 98,68% статутного капіталу "Форуму" через кіпрську Yernamio Consulting Ltd.