ua en ru

Нова редакція Трудового кодексу порушує права трудящих, - НФПУ.

Якщо Верховна Рада ухвалить нову редакцію Трудового кодексу (ТК), то це буде прямим порушення конституційних прав трудящих. Про це заявив голова Національного форуму профспілок України (НФПУ) Мирослав Якибчук.

На його думку, прийняття нової редакції ТК призведе до наступних негативних наслідків.

1. Профспілки будуть позбавлені права захищати інтереси працівників та профспілкових організацій, оскільки, згідно зі ст. 398 нового ТК, Державна інспекція праці повноважна розглядати лише питання порушення трудових прав, а не прав профспілок або об'єднань громадян.

2. Профспілковий рух буде розколото на т.зв. репрезентативні та нерепрезентативні спілки. Нерепрезентативні профспілки, які охоплюють більше 90% членів всіх профспілок, не матимуть права брати участь в укладанні колективних угод, а також в управлінні соціальним страхуванням.

3. Втратить свій сенс комісія з трудових суперечок.

4. Замість 8-годинного буде узаконено 12-годинний і більш тривалий робочий день, що суперечить загальновизнаним світовим стандартам, зокрема, стандартам Міжнародної організації праці та практиці провідних демократичних країн.

5. Почнеться масове ухиляння роботодавців від укладання колективних договорів.

М.Якибчук також нагадав про існуючі проблеми. Так, станом на 1 березня 2010 р. заборгованість з зарплати працівникам економічно активних підприємств склала суму 1,452-1,742 млрд грн, підприємств-банкрутів - 616,4-740,4 млн грн, а економічно неактивних підприємств - 103,3-144,6 млн грн. Друга проблема - безробіття, яке станом на 1 квітня 2010 р., орієнтовно й за даними НФПУ, становить 4 млн 588 тис. 700 осіб, а не 2 млн, як каже Держкомстат. І третя проблема - заборгованість підприємств Пенсійному фонду (ПФ), яка на сьогодні сягнула 4,3 млрд грн.

М.Якибчук наголосив, що проблемою залишаються порушення прав трудящих. "Найбільше порушень стосовно прав трудящих зареєстровано в Криму, Донецькій і Луганській обл. Як проблемні виділені Львівська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Хмельницька обл. та Київ. В цих регіонах знаходиться більшість економічно-активних підприємств-боржників по заробітній платі - Донецька обл. (борг 201,3-241,5 млн грн),Київ (161,6-194 млн грн), Луганська обл. (134,2-161,3 млн грн), Харківська обл. (134-160,7 млн грн). Регіони, яким властива загрозливо велика частка боргів по зарплаті підприємств-банкрутів у загальній сумі відповідних регіональних боргів - Миколаївська обл. (62,5-75%), Крим, Донецька, Сумська, Хмельницька, Черкаська обл. (по 50-60%). За перші два місяці поточного року вугільні підприємства Луганщини збільшили борг із внесків до ПФ на 1 млрд грн. а Донеччини - на 400 млн грн", - сказав голова НФПУ.