ua en ru

Нова влада повторює помилки своїх попередників, - Медведчук

Сьогодні політики готують новий проект Конституції, традиційно не поцікавившись у громадян, якою саме вони бачать країну - президентською чи парламентсько-президентською республікою, федеративною, чи унітарною. Про це пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Нова влада повторює помилки своїх попередників, перебуваючи в полоні кланових стереотипів і зашкарублих уявлень про дійсну роль народу в житті України. Адже історія української державності говорить зовсім про іншу, демократичну, парадигму розвитку", - зазначає він.

Медведчук згадує історію, гетьмана Пилипа Орлика, 5 (16) квітня 1710 року проголосившого першу українську демократичну Конституцію - "Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорізького".

"На жаль, Конституція Орлика так і не була втілена в життя. Сьогодні ми говоримо про неї як про пам'ятнику філософської, політико-правової думки, яка закладала основи розвиненого парламентаризму та демократичного розвитку нашої країни", - підкреслює політик.

Також, за словами лідера руху, залишилася тільки на папері Конституція УНР. "Відповідно до Статуту про державний устрій, права і вольності, УНР мала б стати парламентською республікою, в якій суверенне право належало народу України і здійснювалося шляхом Всенародних зборів. Конституція передбачала децентралізацію влади і надавала регіонам право на самоврядування, а народи, що населяють країну - право на персонально-національну автономію", - коментує Медведчук.

"Всі 23 роки, з моменту здобуття незалежності в 1991 році, - в Україні пройшли під знаком боротьби за владу. Політичні партії, у період президентських виборчих кампаній позиціонують себе носіями демократичних ідей, отримавши владні повноваження, тут же ставали прихильниками сильної (президентської) республіки, концентрації влади в одних руках, - каже політик, - До 2006 року Україна була президентсько-парламентською республікою. Однак лише після введення в дію конституційної реформи вона стала парламентсько-президентською. Але в 2010-му Конституційний Суд скасував Конституцію в редакції 2004 року, що відкинуло держава у своєму розвитку на кілька років назад. Країна пішла по шляху абсолютизації президентської влади, до авторитаризму. Повернутися до відновлення парламентсько-президентської республіки Україна змогла тільки в лютому 2014 року, скинувши диктаторський режим Януковича".