ua en ru

Новак розповів подробиці будівництва автобану від Одеси до Гданська

Новак розповів подробиці будівництва автобану від Одеси до Гданська Фото: Славомир Новак (РБК-Україна)

Транспортний коридор з'єднає порти Чорного та Балтійського морів

В Україні повним ходом йде будівництво вітчизняної ділянки транспортного коридору, який з'єднає порти Чорного та Балтійського морів. Подробиці створення автобану Одеса-Гданськ в інтерв'ю РБК-Україна розповів в. о. голови Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак.

"Мій пріоритет особистий і, сподіваюся, що уряду і міністра Володимира Омеляна, - це коридор Одеса - Умань - Львів - Краковець до Західної Європи. Я називаю цієї проект GО Highway від перших букв назви портів - Гданська і Одеси. Ця дорога з'єднає порти Чорного моря з портами Балтійського моря. Нам необхідно цей коридор зробити дуже швидко, оскільки без з'єднання портів Чорного моря з Західною Європою розвивати економіку України буде складно. Ми починаємо розробляти цей проект вже в цьому році", - розповів Новак.

За його словами, спочатку буде проведено ремонт ділянки траси М-12 між Львовом та Уманню - він почнеться цього року і продовжиться в наступному. В той же час польська частина автобану вже готова.

"У Польщі є автобан від кордону з Україною до кордону з Німеччиною, а також на північ від цього автобану - від Катовіце до Гданська. Тобто, на сьогодні від кордону з Україною можна вільно проїхати автобаном до Гданська", - зазначив в. о. голови "Укравтодору".

Він також пояснив, чому для транспортного коридору був обраний саме такий маршрут.

"Це буде транзитний коридор між портами Чорного моря і Західної Європи. Економіка сучасних країн розвивається між портами. Приміром, у Європі головні транспортні коридори - це коридори від Балтійського до Адріатичного моря, від Північного до Адріатичного моря, від каналу Ла-Манш і Північного моря до Середземного моря. Тому для розвитку економіки України необхідно з'єднувати порти Одеси та Миколаєва із Західною Європою", - наголосив Новак.

Нагадаємо, Володимир Омелян 10 квітня анонсував будівництво швидкісного автобану Гданськ-Одеса.