ua en ru

Норвезька нафтова компанія Statoil ASA придбає американську Brigham Exploration за 4,4 млрд дол

Норвезька державна нафтова компанія Statoil ASA досягла домовленості про придбання американської Brigham Exploration Co. за 4,4 млрд дол. коштами в рамках стратегії з розширення своєї присутності на ринку США. Про це повідомляється в прес-реліз Statoil. З урахуванням боргу вартість Brigham становить 4,7 млрд дол.
В рамках угоди норвезька компанія придбає весь акціонерний капітал Brigham з розрахунку 36,5 дол. за 1 папір американської компанії.
Поклади нафтових активів в басейні Уіллістон, що належать Brigham, оцінюються в 300-500 млн бар. нафтового еквівалента (н.е.). Добовий обсяг власного видобутку на потужностях Brigham в родовищі становить близько 21 тис. бар. н.е. За розрахунками фахівців Statoil, в п'ятирічній перспективі цей обсяг можна наростити до 60-100 тис. бар. н.е.
"Ми розраховуємо залишатися провідним гравцем швидкозростаючої континентальної нафтогазової індустрії США", - прокоментував плани компанії головний виконавчий директор Statoil Хельг Лунд.
Компанія StatoilHydro була утворена в 2007 р. в результаті об'єднання нафтогазового бізнесу норвезької компанії Norsk Hydro, що займалася тоді видобутком нафти, виробництвом алюмінію і альтернативною енергетикою, з нафтовою компанією Statoil. Близько 62,5% акцій нинішньої Statoil ASA належать норвезькому уряду.
Brigham Exploration займається розвідкою, розробкою і видобутком нафти і газу в США. Штат компанії, яка базується в м. Остін, налічує більше 100 людей.