ua en ru

Норвезька нафтогазова Statoil відкрила велике газоконденсатне родовище в Північному морі

Норвезька нафтогазова компанія Statoil відкрила велике газоконденсатне родовище на ділянці King Lear, розташованому в південній частині Північного моря. Statoil очікує, що ресурси King Lear складуть від 70 до 200 млн бар. нафтового еквівалента, що робить відкриття одним з восьми найбільших за останні 15 місяців. Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні прес-реліз Statoil. У ньому повідомляється, що норвезької компанії належить 77,8-процентна частка в проекті, 22,2% належать французькому нафтогазового гіганта Total.

Раніше Statoil відзначала, що проект King Lear є вельми перспективним, що підтвердили результати розвідувального буріння, наголошується в прес-реліз.

22 травня 2012 р. повідомлялося, що Statoil видала підряди на роботи на 18 з 20 належать компанії бурильних установок на континентальному шельфі Норвегії. Загальна сума укладених контрактів склала 30 млрд норвезьких крон (близько 5,03 млрд дол.). Це найбільший пакет контрактів, виданих Statoil за всю її історію.

"Ефективне буріння та обслуговування свердловин на існуючих родовищах необхідні для підтримки видобутку на континентальному шельфі Норвегії і досягнення заявленої Statoil цілі щодо збільшення видобутку до 2,5 млн бар. нафтового еквівалента на день до 2020 р.", - зазначила тоді виконавчий віце-президент Statoil, відповідальна за технології, проекти і буріння, Маргарет Оврум.

Компанія StatoilHydro (в даний час - Statoil) була утворена в 2007 р. в результаті об'єднання нафтогазового бізнесу норвезької компанії Norsk Hydro, що займалася тоді видобутком нафти, виробництвом алюмінію і альтернативною енергетикою, з нафтовою компанією Statoil. Близько 62,5% акцій нинішньої Statoil ASA належить норвезькій уряду. Чистий прибуток Statoil ASA в 2011 р. виросла в порівнянні з попереднім роком в два рази і склала 78,4 млрд норвезьких крон (10,26 млрд євро).