ua en ru

Норвегія попередила про можливі затримки авіарейсів у зв'язку з виверженням вулкану Грімсвотн

Норвегія попередила про можливі затримки авіарейсів в зв'язку виверженням вулкану Грімсвотн на півдні Ісландії. Про це повідомляє РБК з посиланням на оператора аеропорту Avinor. Вони уточнили, що в повітряному просторі країни очікуються "деякі обмеження" у зв'язку з хмарою вулканічного попелу, що наближається. Тим часом, як відзначили в Avinor, концентрація попелу буде, ймовірно, помірною, що приведе до часткової затримки рейсів..
Крім того, Данія ухвалила рішення закрити частину повітряного простору країни через вулканічний попіл, що також зробить вплив на авіасполучення. При цьому в компанії-операторові Naviair поки не надали додаткової інформації про затримки або скасування рейсів.
Тим часом, виверження вулкану Грімсвотн вже встигло нашкодити ірландському авіаперевізникові Ryanair, якому довелося відмінити десятки рейсів до Шотландії. Проте представники компанії повідомили, що мають намір опротестувати "необґрунтовані" обмеження влади, яка наклала тимчасову заборону на авіасполучення з Шотландією через вулканічний попіл. Авіарейси скасовано в Шотландії та на півночі Англії.
Відзначимо, що 22 травня 2011 р. влада Ісландії припинила внутрішнє авіасполучення через виверження вулкану Грімсвотн. Нинішнє виверження вулкана - найсильніше за останні 100 років.
Найбільш масштабне виверження вулкана за останній час відбулося в Ісландії в квітні 2010 р. Хмара попелу, викинута що прокинувся вперше за 200 років вулканом Ейяф'ядлайєкюдль, накрила велику частину Європи і фактично паралізувала авіасполучення. Повітряні простори багатьох держав були закриті, авіаперевізники зазнали величезних збитків через скасування рейсів. Через стихію тоді постраждали близько 10 млн пасажирів.