ua en ru

Норвегія передасть Україні систему моніторингу риболовних суден

Норвегія передасть Україні систему моніторингу риболовних суден Фото: Ярема Ковалів

Система дозволить відслідковувати обсяги вилову риби

Норвегія передасть українській стороні систему електронного дистанційного моніторингу риболовних суден та звітності про вилов. Про це повідомив глава Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів, передає прес-служба відомства.

"Застосування норвезького досвіду...дозволить підвищити ефективність боротьби з незаконним виловом риби, розвивати рибне господарство України за європейською моделлю", - зазначив Ковалів.

За його словами, передача програмного забезпечення є першим етапом комплексного співробітництва України та Норвегії в рамках концепції реформування рибного господарства.

Також повідомляється, що спеціальне програмне забезпечення можна встановити як додаток на смартфон або планшет. За допомогою нього можна здійснювати дистанційний моніторинг судна, а також вносити дані про вилов риби в режимі реального часу. Ці дані будуть потрапляти в єдину електронну базу Держрибагентства і рибоохоронного патруля.

"За офіційною статистикою, промисловий вилов риби становить близько 80 тис. тонн риби, однак експерти кажуть, що реальний вилов становить щонайменше 200 тис. тонн... за рахунок незадекларованого вилову та браконьєрства", - додав Ковалів.

Зазначимо, норвезька система розрахована на маломірні риболовецькі судна - від 3 до 12 метрів, в Україні таких зареєстровано 5035.

Нагадаємо, раніше ВРУ перерозподілила 15 млн гривень на реформування рибної галузі України.