ua en ru

Норвегія виключає істотне розширення поставок газу в ЄС

Норвегія не зможе істотно розширити поставки газу в країни Євросоюзу в разі зниження його закупівель у Росії найближчим часом.

Норвегія не зможе істотно розширити поставки газу в країни Євросоюзу в разі зниження його закупівель у Росії найближчим часом. Про це заявив в інтерв'ю газеті Handelsblatt міністр енергетики Норвегії Торд Льен, передає Deutsche Welle.

"У короткостроковій перспективі ми зможемо збільшити видобуток газу, але не дуже значно", - заявив Льен

Він нагадав, що до 2020 року видобуток газу в країні буде збільшена до 130 млрд кубометрів. У 2013 році цей показник склав 110 мільярдів кубометрів. Переважна частина газу подається по трубопроводах у країни Євросоюзу.

Європа, як наголошується, може збільшити закупівлі скрапленого газу. Останнім часом були помітно розширено потужності з прийому зрідженого газу і його транспортування споживачам. В результаті буде розширюватися частка таких постачальників, як США або африканські країни.

"Якщо ціни будуть справедливими, то відповідною буде і пропозицію", - сказав Льен.

Міністр Норвегії додав, що процес зріджування газу і його доставка морськими судами обходиться дорожче, ніж транспортування по трубопроводах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський союз має намір переконати Президента США Барака Обаму допомогти Європі скоротити залежність від постачань російського природного газу. Одним із способів зменшення такої залежності є експорт природного газу США.

Обама, у свою чергу, заявив, що американські власті готові дозволити експорт газу в Європу.