ua en ru

У Норвегії затримали корабель Greenpeace з 35 активістами на борту

У Норвегії затримали корабель Greenpeace з 35 активістами на борту Фото: у Норвегії затримали корабель Greenpeace (greenpeace.org)

Судно Arctic Sunrise буксуують у порт Тромсе

Норвезький береговий патруль затримав корабель Arctic Sunrise організації Greenpeace і 35 активістів руху після їх акції протесту в районі нафтової платформи Songa Enabler у Баренцевому морі. Про це повідомляє Reuters.

Як повідомляється, кілька учасників акції на каяках зайшли в охоронювану 500-метрову зону в районі місця буріння. Їм вдалося зупинити роботу нафтової платформи на кілька годин.

Компанія Statoil, яка займається розвідкою родовища, назвала дії активістів "незаконними і безвідповідальними" і викликала поліцію.

У свою чергу норвезька поліція заявила про те, що активістів попросили покинути платформу, оскільки їх дії заважали буріння, що є порушенням норвезького Закону про нафту. При цьому добровільно припинити акцію активісти відмовилися, тому поліції довелося викликати берегову охорону, яка і затримала протестуючих і саме судно.

Норвезький береговий патруль зараз буксирує Arctic Sunrise у порт Тромсе.

Варто відзначити, що нафтогазова промисловість є основним джерелом викидів діоксиду вуглецю у Норвегії, складаючи близько чверті всіх викидів в країні.

При цьому Greenpeace не вперше протестує проти розвідки і видобутку нафти у Норвегії, стверджуючи, що має право мирно протестувати в міжнародних водах проти арктичного буріння, що, на думку групи, загрожує арктичним птахам і суперечить зобов'язанням Норвегії щодо скорочення викидів вуглецю у відповідності з Паризькою угодою.

Нагадаємо, в 2014 році представники Greenpeace заблокували бурову платформу "Газпрому" у голландському порту.