ua en ru

Норми законопроекту про вибори не дадуть ЗМІ нормально працювати, - експерт

Норма законопроекту «Про вибори народних депутатів України», якою передбачена неможливість ЗМІ коментувати діяльність тих чи інших учасників виборчої кампанії протягом 20 хвилин до чи після рекламного ролику заважає журналістам нормально працювати. Про це РБК-Україна заявив голова правління центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Я згоден, що це надзвичайно небезпечні норми. Їх по великому рахунку дуже важко дотриматися. Якщо їх розширено тлумачити, то вони взагалі заперечують можливість нормально працювати журналістам та ЗМІ. Тому, в наших умовах, така норма, записана в закон, швидше всього призводитиме до неоднакового застосування в залежності від того, кого це буде стосуватися. До своїх влада буде застосовувати це з одним тлумаченням, до опонентів - з іншим тлумаченням і це звичайно дуже потенційно небезпечне джерело несправедливості на виборах», - сказав Коліушко.

Коментуючи використання мажоритарної системи, як частини змішаної, що планується застосувати на виборах 2012 р., а також можливість створення більшості у наступному парламенті регіоналами, Коліушко підкреслив: «Якщо вірити соціологічним прогнозам, то власне тільки за рахунок мажоритарної виборчої системи і може партія регіонів здобути більшість у Верховній Раді. Власне, це ми уже спостерігали, наприклад, у 2002 р., коли була змішана система і початково так виглядало, що наче пройшла більшість з опозиційних партій, але через 2 тижні з'ясувалась що є інша більшість у ВР. Власне для цього мажоритарна система напевне, придумується», - вважає Коліушко.