ua en ru

На нормандській зустрічі обов'язково має бути представник США, - Кравчук

На нормандській зустрічі обов'язково має бути представник США, - Кравчук Фото: Леонід Кравчук (УНІАН)

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук вважає необхідною присутність представника США на зустрічі у нормандському форматі. На думку Кравчука, це змусить Росію йти на поступки.

За словами Кравчука, США є єдиною державою, з якою буде рахуватися Росія.

"Росія має такий норов. Вона ніколи не слухає тих, кого вона не боїться. А (США - ред.) єдина країна у світі, з якою вона буде рахуватися... І Байден казав, що не дозволить Росії порушувати норми міжнародного права стосовно України. Таким чином, присутність там США могло б дати нормандському формату більше впливу та сили", - пояснив він.

Кравчук додав, що на зустрічі в нормандському форматі обов'язково має бути представник США, але не обов'язково президент. Це може бути віце-президент, держсекретар чи будь-який інший офіційний представник.

Питання залучення США до нормандського формату вже не вперше підіймається українськими політиками. Однак, як заявляв глава МЗС Дмитро Кулеба, все впирається в позицію Росії, оскільки розширення чинного формату потребує згоди всіх сторін переговорів. Наразі сторонами "Нормандії" є Україна, Німеччина, Франція та Росія.